Isztambul új főpolgármestere beszüntette több erdoganista alapítvány támogatását

külföld
2019 augusztus 27., 17:08
comments 86

Isztambul közelmúltban megválasztott ellenzéki főpolgármestere, Ekrem Imamoglu megszüntette öt kormányközeli alapítvány önkormányzati támogatását, köztük olyanokét, amiknek a vezetésében még Recep Tayyip Erdogan török elnök gyerekei is helyet kaptak – írta a Sözcü török ellenzéki napilap.

Az isztambuli önkormányzat közleményére hivatkozó híradás szerint az alapítványok között szerepel a Törökországi Ifjúsági és Oktatásszolgáltató Alapítvány (Türgev), aminek az elődjét 1996-ban Erdogan alapította a város főpolgármestereként.

A főpolgármesteri hivatal keddi közleménye szerint az önkormányzat eddig közel 357,5 millió lírát (kb. 18 milliárd forint) fizetett ki.

A hivatal tudatta, hogy bizonyos együttműködések vita tárgyát képezték a nyilvánosság előtt, ami miatt Imamoglu vizsgálatot rendelt el. Az önkormányzat diákotthon-építéshez, ingatlanbérléshez, karbantartási és felújítási munkálatokhoz, utaztatáshoz és étkeztetéshez nyújtott anyagi támogatást az alapítványoknak. A kormányközeli alapítványok egyes folyamatban lévő építkezései, köztük ifjúsági központok, sportlétesítmények, parkolóházak sorsáról mostantól az önkormányzat határoz.

Imamoglu újságíróknak nyilatkozva hihetetlennek minősítette, hogy az önkormányzat az egyik alapítvány utaztatását és étkeztetését 56,5 millió lírával (kb. 2,8 milliárd forint) támogatta. Az isztambuli önkormányzat honlapján is szó szerint közzétett nyilatkozat szerint Imamoglu arról is beszámolt, hogy az egyik alapítvány (Türgev) 165 millió lírát (megközelítőleg 8,3 milliárd forint) kapott egy épület „felhúzásához”.

„Ezentúl az az épület a nemzeté, az isztambuliaké, az isztambuliakat szolgálja” – mondta a főpolgármester, fogadkozva, hogy „ez még csak a kezdet”.

Imamoglu lépésére röviddel azután került sor, hogy a török belügyminisztérium a múlt hétfőn terrorizmusra hivatkozva menesztette a délkeleti, főleg kurdok lakta országrészben Diyarbakir, Mardin és Van polgármesterét.

Imamoglu azokra a híresztelésekre, hogy esetleg őt is eltávolítják a hivatalából, azt mondta: a népakarat mindenek előtt való. „Leírhatatlan, hogy milyen erősnek érezzük magunkat a népakaratnak köszönhetően” – mondta az isztambuli főpolgármester, és elszomorítónak és értelmetlennek nevezte ezeket a híreszteléseket, szerinte a társadalom nem hisz ezeknek.

Imamoglu, aki a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt nevében indult a március végi helyhatósági választáson, 13 700 szavazattal győzött a sokmilliós városban, de az eredményt a kormánypárt szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta, az illetékes hatóság pedig érvénytelenítette az eredményt. A szavazást június 23-án megismételték, és így Imamoglu már 806 400 szavazatos előnyt szerzett.

Az Erdogan vezette iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 15 év után először veszítette el a legnépesebb török város vezetését, aminek az okát megfigyelők a romló gazdasági helyzetben látták.

A Sözcü felidézte Imamoglu április 4-én tett nyilatkozatát, amiben azt mondta: véget ért az az idő, amikor az önkormányzat személyeket, alapítványokat, egyesületeket szolgál ki. „Megkezdődik az isztambuliak szolgálatának korszaka” – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.