Tíz agarat éheztetett halálra az udvarán egy nő Hernádnémetiben

bűnügy
2019 augusztus 27., 07:13

A Miskolci Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt vádat emelt egy 40 éves nő ellen, aki 2015 őszétől 2017 októberéig a Hernádnémetiben lévő házának udvarán kennelekben elzárva tartott 12 db agarat, 

de az állatok gondozását, etetését, itatását teljes mértékben elhanyagolta.2017 októberében a rendőrök a kennelekben és az udvaron szétszórva 10 elpusztult kutya oszlásnak indult tetemeit találták. A kutyák egy része már hónapokkal, míg más részük 1-2 héttel korábban pusztult el, de a vádlott nem gondoskodott az elföldelésükről sem. Az életben maradt két állatot is a tetemek mellett hagyta.

Valamennyi állati tetem kórosan lesoványodott kutyáé volt. A kennelekben a belső és külső oldalon is kaparási nyomok voltak, amik arra utaltak, hogy az állatok kétségbeesetten próbáltak kiszabadulni. 

A vádlott ivóvizet, élelmiszert sem adott az állatoknak, az ingatlan egész területén a tetemekből áradó szag terjengett.

Az ügyészség megállapította, hogy a vádlottnak az állatokkal való bánásmódja 10 kutya pusztulását okozta, valamint alkalmas volt arra, hogy a még életben maradt 2 állat is egészségkárosodást szenvedjen.

Az ügyészség az új büntetőeljárási törvény szerinti büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárás keretében – figyelemmel arra, hogy a bűncselekmény 3 évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő, az ügy megítélése egyszerű és a vádlott szabadlábon van – tárgyalás mellőzésével a vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kezdeményezett. (Ügyészség)