A Népszava szerint autonóm robotokat és drónokat vetne be a kormány a határon

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Autonóm robotokat és drónokat is bevetne a kormány az általa legeslegfontosabbnak tekintett probléma, az illegális bevándorlás megfékezésére, írja a Népszava a kormany.hu oldalon megjelent Magyarország Nemzeti Integrált Határigazgatási Stratégiája című dokumentum (.pdf) alapján. Itt jegyezném meg, hogy a hivatalos magyar statisztikák szerint jelenleg nagyjából heti átlag kétszáz bevándorlót tartóztatnak fel, fognak el, vagy akadályoznak meg a határ átlépésében, vagyis éves szinten nagyjából tízezer ember ellen készül drónhadsereget bevetni a kormány.

A Népszavában ismertetett hatvan oldalas dokumentum szerint Magyarország "részt vesz" az ún. "határőrizet célú autonóm robotrajok" kifejlesztésében, melyeket "legkésőbb" 2021 végéig "integrálni szükséges a feladatellátásban". A rendőrség honlapjának tájékoztatása szerint a robotrajok kifejlesztése már 2017 óta tart, a "Roborder" névre keresztelt rendszer fejlesztését az EU Horizon 2020 alapja támogatja.

A Roborder rendszer működésére vonatkozó adatok jó része minősített a Népszava szerint, így viszonylag keveset tudni róla. A lap szerint annyi tudható, hogy a rendszer földi mozgó robotegységekből és megfigyelő drónokból áll majd, ezek észlelései alapján vezényelhetik a helyszínre az "élőerős erősítést".

A lap az ügyben kereste a rendőrséget, de nem kapott válaszokat kérdéseire.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.