Függővé tett amerikaiak ezreivel állapodna meg az opioidkrízisben ludas Sackler család

Hárommilliárd dollárt fizetne, és Purdue Pharma nevű gyógyszercégétől is megválna az amerikai Sackler család, akiket az opioidjárvány egyik fő okozóinak tartanak, írja a New York Times. A lap szerint ezzel az ajánlattal szeretnének véget vetni az ellenük indított, több ezer szövetségi és állami szintű pernek. A Purdue-n kívül még kéttucatnyi, a járvány elterjedésében érintett cég (gyártók, forgalmazók és kereskedők) áll perben, de ez lehet az első megállapodás. 

A Purdue Pharma arról ismert, hogy 1996-ban piacra dobta az OxyContin nevű fájdalomcsillapítót, amiről azt állították, nem okoz függőséget, pedig pontosan tudták, hogy ennek az ellenkezője igaz. A cég agresszív marketinggel és az ügynökeinek adott elképesztő bónuszokkal érte el, hogy a gyógyszer az egész országban elterjedjen. Az OxyContin más fájdalomcsillapítóknál jóval lassabban szívódik fel, a hatása pedig nagyon hasonlít a heroinéra és morfinéra. 

Az ehhez hasonló, vényre és vény nélkül is kapható, opioid típusú fájdalomcsillapítók emberek tömegeit tették függővé, 2017-ben a 72 ezer túladagolás következtében elhunyt amerikai közül 49 ezer volt opioidfüggő. Az elmúlt húsz évben amerikaiak százezrei estek áldozatul a krízisnek. 

A New York Times úgy tudja, a megállapodástervezet szerint a Sackler család és a cég összesen 10-12 milliárd dollárt fizetne, amiből hárommilliárdot állna a család saját pénzéből. 

Ugyanakkor nem egyszerű kifizetésről van szó: a pénz nagy részét úgy fizetnék ki, hogy egy csődeljárás keretében magánvállalatból közhasznú szervezetté válnának. Ez lehetővé tenné, hogy a gyógyszerek (köztük az OxyContin) eladásából származó haszon is a felperesekhez, jórészt államokhoz, kis- és nagyvárosokhoz, valamint különböző szervezetekhez kerüljön. A cég ingyen adná a függőség kezelésére kifejlesztett gyógyszereket, köztük tablettákat és orrspréket is. 

Az átalakított cég és az ingyen adott gyógyszerek értéke a becslések szerint 7-8 milliárd dollár lehet, erre jönne rá a család által fizetett 3 milliárd. A Sackler család ezen kívül eladná egy másik gyógyszercégét, a Mundipharmát, ami további 1,5 milliárd dollárt hozna. 

A Purdue Pharma közleményében azt írta, hogy bár minden erejükkel próbálják megvédeni magukat a vádakkal szemben, kevés jót látnak abban, ha éveket töltenek pereskedéssel. „Az opioidjárvány által érintett embereknek és közösségeknek azonnali segítségre van szükségük. A Purdue hisz abban, hogy csak egy konstruktív, átfogó megoldás vezet előre, ezt próbáljuk elérni az államügyészekkel és más felperesekkel”. Maura Healey, a massachusettsi államügyész, aki egyesével indított pert a Sackler család tagjai ellen, nem kommentálta az eseményeket. 

Városok tízezreivel kellene megállapodniuk 

A tárgyalások már hónapok óta zajlanak, jórészt Dan Polster clevelandi szövetségi bíró kérésére, akihez nagyjából kétezer opioidper tartozik. A Purdue olyan megállapodást szeretne, ami véget vetne az összes ellene indított pernek, ehhez viszont egyezségre kellene jutniuk az összes állami és szövetségi szintű felperessel. 

A lap szerint jelenleg tíz állammal tárgyalnak, de kérdés, elfogadja-e majd a feltételeket az a további 38 állam, amely szintén pert indított. Végképp kérdés, elég lesz-e ez arra, hogy visszalépjen még 34 ezer város és megye, amelyek szintén bíróságra terveznek menni. 

Ha összejön a megállapodás, a Purdue azonnal csődöt jelent, és egy új vezető testület dönt a további üzleti kérdésekben. Ha így lesz, a család teljesen kiszáll az 1950-es években a három Sackler testvér által alapított cégből. 

A Purdue-t 2007-ben már elítélték egy virginiai bíróságon, ahol kimondták, hogy a cég és három vezetője bűnös abban, hogy félrevezették az orvosokat és a betegeket, amikor azt mondták, az OxyContin kevésbé addiktív, mint más, hasonló hatóanyagú készítmények. A cégnek 634 millió dollárt kellett fizetnie, ami magas kártérítésnek számít, de annyira azért nem rázta meg a céget: húsz év alatt 35 milliárd bevételre tettek szert az OxyContinnal. Ha így nézzük, a mostani megállapodás sem tenné őket földönfutóvá. 

Kedden 572 millió dolláros bírsággal sújtották a Johnson & Johnsont is, szintén az opioidkrízisben betöltött szerepéért.