Függővé tett amerikaiak ezreivel állapodna meg az opioidkrízisben ludas Sackler család

drog
2019 augusztus 28., 06:06
comments 165

Hárommilliárd dollárt fizetne, és Purdue Pharma nevű gyógyszercégétől is megválna az amerikai Sackler család, akiket az opioidjárvány egyik fő okozóinak tartanak, írja a New York Times. A lap szerint ezzel az ajánlattal szeretnének véget vetni az ellenük indított, több ezer szövetségi és állami szintű pernek. A Purdue-n kívül még kéttucatnyi, a járvány elterjedésében érintett cég (gyártók, forgalmazók és kereskedők) áll perben, de ez lehet az első megállapodás. 

A Purdue Pharma arról ismert, hogy 1996-ban piacra dobta az OxyContin nevű fájdalomcsillapítót, amiről azt állították, nem okoz függőséget, pedig pontosan tudták, hogy ennek az ellenkezője igaz. A cég agresszív marketinggel és az ügynökeinek adott elképesztő bónuszokkal érte el, hogy a gyógyszer az egész országban elterjedjen. Az OxyContin más fájdalomcsillapítóknál jóval lassabban szívódik fel, a hatása pedig nagyon hasonlít a heroinéra és morfinéra. 

Az ehhez hasonló, vényre és vény nélkül is kapható, opioid típusú fájdalomcsillapítók emberek tömegeit tették függővé, 2017-ben a 72 ezer túladagolás következtében elhunyt amerikai közül 49 ezer volt opioidfüggő. Az elmúlt húsz évben amerikaiak százezrei estek áldozatul a krízisnek. 

A New York Times úgy tudja, a megállapodástervezet szerint a Sackler család és a cég összesen 10-12 milliárd dollárt fizetne, amiből hárommilliárdot állna a család saját pénzéből. 

Ugyanakkor nem egyszerű kifizetésről van szó: a pénz nagy részét úgy fizetnék ki, hogy egy csődeljárás keretében magánvállalatból közhasznú szervezetté válnának. Ez lehetővé tenné, hogy a gyógyszerek (köztük az OxyContin) eladásából származó haszon is a felperesekhez, jórészt államokhoz, kis- és nagyvárosokhoz, valamint különböző szervezetekhez kerüljön. A cég ingyen adná a függőség kezelésére kifejlesztett gyógyszereket, köztük tablettákat és orrspréket is. 

Az átalakított cég és az ingyen adott gyógyszerek értéke a becslések szerint 7-8 milliárd dollár lehet, erre jönne rá a család által fizetett 3 milliárd. A Sackler család ezen kívül eladná egy másik gyógyszercégét, a Mundipharmát, ami további 1,5 milliárd dollárt hozna. 

A Purdue Pharma közleményében azt írta, hogy bár minden erejükkel próbálják megvédeni magukat a vádakkal szemben, kevés jót látnak abban, ha éveket töltenek pereskedéssel. „Az opioidjárvány által érintett embereknek és közösségeknek azonnali segítségre van szükségük. A Purdue hisz abban, hogy csak egy konstruktív, átfogó megoldás vezet előre, ezt próbáljuk elérni az államügyészekkel és más felperesekkel”. Maura Healey, a massachusettsi államügyész, aki egyesével indított pert a Sackler család tagjai ellen, nem kommentálta az eseményeket. 

Városok tízezreivel kellene megállapodniuk 

A tárgyalások már hónapok óta zajlanak, jórészt Dan Polster clevelandi szövetségi bíró kérésére, akihez nagyjából kétezer opioidper tartozik. A Purdue olyan megállapodást szeretne, ami véget vetne az összes ellene indított pernek, ehhez viszont egyezségre kellene jutniuk az összes állami és szövetségi szintű felperessel. 

A lap szerint jelenleg tíz állammal tárgyalnak, de kérdés, elfogadja-e majd a feltételeket az a további 38 állam, amely szintén pert indított. Végképp kérdés, elég lesz-e ez arra, hogy visszalépjen még 34 ezer város és megye, amelyek szintén bíróságra terveznek menni. 

Ha összejön a megállapodás, a Purdue azonnal csődöt jelent, és egy új vezető testület dönt a további üzleti kérdésekben. Ha így lesz, a család teljesen kiszáll az 1950-es években a három Sackler testvér által alapított cégből. 

A Purdue-t 2007-ben már elítélték egy virginiai bíróságon, ahol kimondták, hogy a cég és három vezetője bűnös abban, hogy félrevezették az orvosokat és a betegeket, amikor azt mondták, az OxyContin kevésbé addiktív, mint más, hasonló hatóanyagú készítmények. A cégnek 634 millió dollárt kellett fizetnie, ami magas kártérítésnek számít, de annyira azért nem rázta meg a céget: húsz év alatt 35 milliárd bevételre tettek szert az OxyContinnal. Ha így nézzük, a mostani megállapodás sem tenné őket földönfutóvá. 

Kedden 572 millió dolláros bírsággal sújtották a Johnson & Johnsont is, szintén az opioidkrízisben betöltött szerepéért. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.