Az olasz elnök megbízta a kormányalakítással az Öt Csillag jelöltjét

külföld
2019 augusztus 29., 06:49

A várakozásoknak megfelelően a leköszönő kormányfőt, Giuseppe Contét bízta meg újra kormányalakítással Sergio Mattarella olasz államfő. Conte kormányát koalíciós partnere, a szélsőjobboldali Matteo Salvini buktatta meg, amikor pártjával felmondta a kormánykoalíciót. Salvini ezt abban a reményben tette, hogy ezzel előrehozott választásokat provokálhat ki. Mivel jelenleg az ő pártja, a szélsőjobboldali Liga a legnépszerűbb, azt remélte, hogy megerősödve kerülhet ki a kormányválságból.

De aztán úgy járt, hogy az előző választásokon győztes, azóta viszont támogatottsága felét elveszítő koalíciós partnere, az elitellenes Öt Csillag Mozgalom váratlanul szövetséget kötött az olasz baloldal pártjaival - amiket pár napja még maffiózók pártjának bélyegzett.

Szerdán az Öt Csillag és a baloldali pártokat egyesítő Demokrata Párt is jelezte Mattarellának, hogy készek félretenni régóta fennálló ellentéteiket, és Conte vezetésével kormányt alakítani. (Via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.