Felmondott a zalaegerszegi szívsebészeti osztály vezetője, mert nem műtöttek meg egy sürgős beteget

Egészségügy
2019 augusztus 29., 10:22
comments 287

Alotti Nasri húsz év után távozik a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Szívsebészeti Osztályának éléről, derült ki a Facebookon terjedő felmondóleveléből. Ebben azt írja, júniusi szabadsága idején a közreműködésével bekerült az osztályra egy sürgős szívműtétet igénylő beteg, aki „indokolatlan egy hét tartózkodás után, műtétre várva meghalt". 

Azt írja, az eset komoly lelki válságot okozott számára, mivel a munkatársai nem adtak neki meggyőző, érvekkel támogatott válaszokat az esetről. „Szóbeli közlésem ellenére ön és orvosigazgató úr az ügyet semlegesen kezelték. Elvártam volna legalább egy belső vizsgálatot az ügyben" - írja a kórház főigazgatójának, Halász Gabriellának címzett levelében. 

„A történtek után két komoly gondolat gyötört. Vajon jobb lett volna, ha csöndben maradok, s nem csinálok ebből ügyet, mondván úgy is tele van az egészségügy hasonló esetekkel, legfeljebb ha a beteg hozzátartozói beperelik a kórházat, a bíróságon majd kitalálok egy kegyes hazugságot. Vagy kockára téve a szakmai egzisztenciámat, családom biztonságát félre állok, mert tovább nem tudok ebben a feszült, bizalommentes légkörben dolgozni. Az utóbbit választottam. Így, a fentieket figyelembe véve, 2019. szeptember 4-től közalkalmazotti jogviszonyom
közös megegyezéssel történő megszüntetését kezdeményezem”. 

- írja. Állítása szerint a szívsebészeti osztályt személyi és tárgyi hiányosságok sújtják, amelyek egyre fokozzák a belső feszültségeket. „Ezekről a hiányosságról hivatalosan Önt mindig tájékoztattam. A zökkenőmentes, betegcentrikus és folyamatos ellátás biztosításáért a betegek és a kórház érdekeit szem előtt tartva, fegyelmezetten és önzetlenül tanúbizonyságot tettem együttműködésemről”. 

Ezzel kapcsolatban konkrét példát is említ: „Számomra érthetetlen volt, hogy Ön passzív hozzáállást tanúsított Dr. Vígh András főorvos múlt havi távozásának ügyében, annak ellenére, hogy konzultációink során világossá vált, hogy komoly működésbeli zavarok fognak jelentkezni az osztályon, főleg az orvosi ügyeletek terén”. 

Az orvos e-mailben megerősítette, hogy tőle származik a levél, de további kérdéseinkre későbbre ígért választ. Kerestük a Zala Megyei Szent Rafael Kórházat is, ha reagálnak, frissítjük a cikket. (Cikkünk megjelenése után a kórház közleményt küldött, ez lent olvasható). 

Elutasítja a hálapénzt

Alotti Nasri 1958-ban született Damaszkuszban, ahonnan családja az 1967-es arab-izraeli háború miatt menekült el. Egy korábbi interjújából kiderül, hogy fiatalon sokáig egy jordániai menekülttáborban élt. 

1994-ben kezdett dolgozni az akkor megalakuló zalaegerszegi szívsebészeti osztályon, ahol 1998-tól mostanáig osztályvezető volt. Önéletrajza szerint a 80-as években dolgozott Németországban és a budapesti Szent János Kórházban, később tanított a Semmelweis Egyetemen, és ma is egyetemi docens a Pécsi Tudományegyetemen. 

Nasri elismert orvosnak számít, a már idézett, 2015-ös interjúja szerint ő maga négyezer, a csapata pedig több mint tízezer életmentő műtétet hajtott végre. Korábban azzal került be a hírekbe, hogy nyilvánosan bejelentette, nem fogad el hálapénzt, amiért egy ideig külföldi munkavállalásra kényszerült. Négy éve Zalaegerszeg díszpolgárának választották. 

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után a kórház közleményben reagált. Azt írják, az orvos levele rossz színben tünteti fel az intézményben folyó szakmai és igazgatási munkát, ezért ezt visszautasítják. 

Közölték, hogy a kórház szívsebészeti osztályán a szakmai munka ezután is "megfelelő színvonalon, szakmailag magasan képzett szakorvosok részvételével, a szükséges tárgyi és személyi feltételek biztosításával az elvárható gondosság maximális figyelembevételével zajlik. Ezúton is még egyszer köszönjük Med. habil. Dr. Alotti Nasri PhD. közel negyed évszázados, kórházunkban elvégzett szakmai munkáját". 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.