Felmondott a zalaegerszegi szívsebészeti osztály vezetője, mert nem műtöttek meg egy sürgős beteget

Alotti Nasri húsz év után távozik a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Szívsebészeti Osztályának éléről, derült ki a Facebookon terjedő felmondóleveléből. Ebben azt írja, júniusi szabadsága idején a közreműködésével bekerült az osztályra egy sürgős szívműtétet igénylő beteg, aki „indokolatlan egy hét tartózkodás után, műtétre várva meghalt". 

Azt írja, az eset komoly lelki válságot okozott számára, mivel a munkatársai nem adtak neki meggyőző, érvekkel támogatott válaszokat az esetről. „Szóbeli közlésem ellenére ön és orvosigazgató úr az ügyet semlegesen kezelték. Elvártam volna legalább egy belső vizsgálatot az ügyben" - írja a kórház főigazgatójának, Halász Gabriellának címzett levelében. 

„A történtek után két komoly gondolat gyötört. Vajon jobb lett volna, ha csöndben maradok, s nem csinálok ebből ügyet, mondván úgy is tele van az egészségügy hasonló esetekkel, legfeljebb ha a beteg hozzátartozói beperelik a kórházat, a bíróságon majd kitalálok egy kegyes hazugságot. Vagy kockára téve a szakmai egzisztenciámat, családom biztonságát félre állok, mert tovább nem tudok ebben a feszült, bizalommentes légkörben dolgozni. Az utóbbit választottam. Így, a fentieket figyelembe véve, 2019. szeptember 4-től közalkalmazotti jogviszonyom
közös megegyezéssel történő megszüntetését kezdeményezem”. 

- írja. Állítása szerint a szívsebészeti osztályt személyi és tárgyi hiányosságok sújtják, amelyek egyre fokozzák a belső feszültségeket. „Ezekről a hiányosságról hivatalosan Önt mindig tájékoztattam. A zökkenőmentes, betegcentrikus és folyamatos ellátás biztosításáért a betegek és a kórház érdekeit szem előtt tartva, fegyelmezetten és önzetlenül tanúbizonyságot tettem együttműködésemről”. 

Ezzel kapcsolatban konkrét példát is említ: „Számomra érthetetlen volt, hogy Ön passzív hozzáállást tanúsított Dr. Vígh András főorvos múlt havi távozásának ügyében, annak ellenére, hogy konzultációink során világossá vált, hogy komoly működésbeli zavarok fognak jelentkezni az osztályon, főleg az orvosi ügyeletek terén”. 

Az orvos e-mailben megerősítette, hogy tőle származik a levél, de további kérdéseinkre későbbre ígért választ. Kerestük a Zala Megyei Szent Rafael Kórházat is, ha reagálnak, frissítjük a cikket. (Cikkünk megjelenése után a kórház közleményt küldött, ez lent olvasható). 

Elutasítja a hálapénzt

Alotti Nasri 1958-ban született Damaszkuszban, ahonnan családja az 1967-es arab-izraeli háború miatt menekült el. Egy korábbi interjújából kiderül, hogy fiatalon sokáig egy jordániai menekülttáborban élt. 

1994-ben kezdett dolgozni az akkor megalakuló zalaegerszegi szívsebészeti osztályon, ahol 1998-tól mostanáig osztályvezető volt. Önéletrajza szerint a 80-as években dolgozott Németországban és a budapesti Szent János Kórházban, később tanított a Semmelweis Egyetemen, és ma is egyetemi docens a Pécsi Tudományegyetemen. 

Nasri elismert orvosnak számít, a már idézett, 2015-ös interjúja szerint ő maga négyezer, a csapata pedig több mint tízezer életmentő műtétet hajtott végre. Korábban azzal került be a hírekbe, hogy nyilvánosan bejelentette, nem fogad el hálapénzt, amiért egy ideig külföldi munkavállalásra kényszerült. Négy éve Zalaegerszeg díszpolgárának választották. 

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után a kórház közleményben reagált. Azt írják, az orvos levele rossz színben tünteti fel az intézményben folyó szakmai és igazgatási munkát, ezért ezt visszautasítják. 

Közölték, hogy a kórház szívsebészeti osztályán a szakmai munka ezután is "megfelelő színvonalon, szakmailag magasan képzett szakorvosok részvételével, a szükséges tárgyi és személyi feltételek biztosításával az elvárható gondosság maximális figyelembevételével zajlik. Ezúton is még egyszer köszönjük Med. habil. Dr. Alotti Nasri PhD. közel negyed évszázados, kórházunkban elvégzett szakmai munkáját". 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.