„Magyarország költi a legtöbb pénzt kultúrára Európában"

.Fekete Péter, az Emberi Erõforrások Minisztériumának kultúráért felelõs államtitkáraFotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ambiciózus tervekről számolt be pénteken a magyar színház jövőjéről című konferencia után a Pesti Magyar Színházban tartott sajtótájékoztatóján, és az MTI szerint nagyon elismerően beszélt a kultúrafinanszírozás új rendszeréről. 

„A taót felváltó előadóművészeti többlettámogatási rendszer a korábbinál kiszámíthatóbb, visszaélésektől mentes, követhető helyzetet teremtett, amelyben valamennyi érintett szféra megtalálta a maga útját” - hangzott el az államtitkáról, aki szerint az új rendszer a táncos, a zenei, az állami és a közfeladatot ellátó színházi, illetve a független, kísérletező szférában egyaránt működőképes.

A legmerészebb mondás ezek közül is valószínűleg az volt, hogy 

„Magyarország költi a legtöbb pénzt (a GDP 1,5 százalékát) kultúrára Európában, ahol az átlag 0,6 százalék körül mozog.”

Ez nem csak jó, de Fekete szerint nagy felelősség is az államtitkárság számára. Elmondása szerint tíz színház felújítása van előkészítési, tervezési vagy befejezési fázisban.

Fekete ezután  bejelentette, hogy lezárultak a szakmai előkészületek, és a Pesti Magyar Színházból hamarosan egy magyar nemzeti ifjúsági színház lesz, a tervezet pedig már Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter asztalára is megérkezett, és tetszik neki a dolog.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.