„Magyarország költi a legtöbb pénzt kultúrára Európában"

KULTÚRA
2019 augusztus 30., 19:53
comments 406
.Fekete Péter, az Emberi Erõforrások Minisztériumának kultúráért felelõs államtitkára
photo_camera .Fekete Péter, az Emberi Erõforrások Minisztériumának kultúráért felelõs államtitkára Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ambiciózus tervekről számolt be pénteken a magyar színház jövőjéről című konferencia után a Pesti Magyar Színházban tartott sajtótájékoztatóján, és az MTI szerint nagyon elismerően beszélt a kultúrafinanszírozás új rendszeréről. 

„A taót felváltó előadóművészeti többlettámogatási rendszer a korábbinál kiszámíthatóbb, visszaélésektől mentes, követhető helyzetet teremtett, amelyben valamennyi érintett szféra megtalálta a maga útját” - hangzott el az államtitkáról, aki szerint az új rendszer a táncos, a zenei, az állami és a közfeladatot ellátó színházi, illetve a független, kísérletező szférában egyaránt működőképes.

A legmerészebb mondás ezek közül is valószínűleg az volt, hogy 

„Magyarország költi a legtöbb pénzt (a GDP 1,5 százalékát) kultúrára Európában, ahol az átlag 0,6 százalék körül mozog.”

Ez nem csak jó, de Fekete szerint nagy felelősség is az államtitkárság számára. Elmondása szerint tíz színház felújítása van előkészítési, tervezési vagy befejezési fázisban.

Fekete ezután  bejelentette, hogy lezárultak a szakmai előkészületek, és a Pesti Magyar Színházból hamarosan egy magyar nemzeti ifjúsági színház lesz, a tervezet pedig már Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter asztalára is megérkezett, és tetszik neki a dolog.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.