Mától 15 százalékkal nőnek a nyugdíjak Romániában

külföld
2019 szeptember 01., 15:05
comments 139

Romániában 15 százalékkal emelkednek a nyugdíjak szeptember 1-től, ennek költségét a kormány betervezte az idei költségvetésbe. Marius Budai munkaügyi miniszter azt mondta, van pénz a megemelt nyugdíjak kifizetésére, így hétfőtől már az emelt öregségi járandóságokat kézbesítik az érintetteknek.

Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök pártja nyugdíjas tagozatának vasárnapi rendezvényén azt mondta, az idősek mindig számíthatnak arra, hogy partnerüknek tekinti őket a szociáldemokrata kormány. A kormányfő élesen bírálta azokat, akik azt állítják, hogy nincs elég pénz az államháztartásban a nyugdíjak folyósítására. A nyugdíjak alacsonyak, sokan egyik hónaptól a másikig élnek, ezért szükség van az emelésre – mondta.

Szeptember 1-től az ún. nyugdíjpont értéke, aminek alapján különböző szorzók segítségével kiszámolják a nyugdíjakat, 1100 lejről 1265 lejre emelkedik, ami lényegében azt jelenti, hogy a nyugdíjak 15 százalékkal lesznek nagyobbak.

Július végén Romániában 1189 lej (83 230 forint) volt az átlagnyugdíj.

Nyugdíjasok Erdélyben 2011 júniusán
photo_camera Nyugdíjasok Erdélyben 2011 júniusán Fotó: Mattes René/hemis.fr

A Nemzetközi Valutaalap pénteken tette közzé a Romániával kapcsolatos jelentését, amiben javasolta a bukaresti hatóságoknak, hogy növeljék az adóbevételeket, csökkentsék az államháztartási és a külkereskedelmi hiányt, illetve módosítsák a júniusban megszavazott és azóta hatályba lépett nyugdíjtörvényt, ami 2 év alatt 70 százalékkal növelné az öregségi járandóságokat. A nemzetközi pénzintézet szakemberei úgy vélik, hogy a nyugdíjtörvény középtávon veszélyezteti az államháztartás stabilitását és növeli a román gazdaság sérülékenységét.

Romániában az év végén elnökválasztást tartanak, majd a jövő nyáron önkormányzati, év végén pedig parlamenti választások lesznek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.