Módosítani kellett egy európai műhold pályáját, hogy ne ütközzön a SpaceX műholdjával

Az Európai Űrügynökség (ESA) bejelentette, hogy megváltoztatta egy megfigyelő műholdjának pályáját, hogy elkerüljön egy esetleges ütközést az Elon Musk alapította SpaceX egyik műholdjával.

Az ESA a Twitteren számolt be a manőverről, amivel „az Aelous globális széljárás-megfigyelő műhold hajtóművét begyújtották, hogy kimozdítsák az SpaceX műholddal való ütközőpályáról”.

Az űrhivatal közleménye szerint a tudósok úgy döntöttek, a legbiztonságosabb, ha a műhold magasabb pályára áll. Azt mondták, a hétfőn végrehajtott manőver az első olyan volt, amivel egy működő műholddal való ütközést kellett elkerülni. Többnyire a már nem működő vagy korábbi ütközések miatt darabokra hullott műholdakkal való ütközéseket kell elkerülnie az ESA műholdjainak.

Az ESA szerint a karambol esélye 1 az 1000-hez volt. Az Európai Űrügynökség szakértője a dpa-nak azt mondta: a SpaceX messzemenően együttműködött az európai ügynökséggel, de ez nem mindig van így, vannak műhold-üzemeltetők, amik nem is reagálnak a megkeresésekre, márpedig egyeztetés hiányában előfordulhat, hogy két műhold ugyanabba az irányba indul el.

A SpaceX, amit 2002-ben alapított Elon Musk, májusban állította Föld körüli pályára a vállalat Starlink nevű globális műholdas internetszolgáltatásához használandó első 60 műholdját. A műholdhálózat fellövése aggodalmat keltett a csillagászok körében, akik az ütközések veszélyére figyelmeztettek. A SpaceX összesen 12 ezer műholdat akar pályára állítani az egész bolygót körbevevő Starlinkhez.

A Föld körül egyre több magánvállalat műholdja kering, az ESA adatai szerint már kb. 20 ezer. Az űrügynökség ezért az űrbiztonság miatt novemberre tanácskozást hívott össze egy „űr-KRESZ” kidolgozására. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.