Módosítani kellett egy európai műhold pályáját, hogy ne ütközzön a SpaceX műholdjával

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az Európai Űrügynökség (ESA) bejelentette, hogy megváltoztatta egy megfigyelő műholdjának pályáját, hogy elkerüljön egy esetleges ütközést az Elon Musk alapította SpaceX egyik műholdjával.

Az ESA a Twitteren számolt be a manőverről, amivel „az Aelous globális széljárás-megfigyelő műhold hajtóművét begyújtották, hogy kimozdítsák az SpaceX műholddal való ütközőpályáról”.

Az űrhivatal közleménye szerint a tudósok úgy döntöttek, a legbiztonságosabb, ha a műhold magasabb pályára áll. Azt mondták, a hétfőn végrehajtott manőver az első olyan volt, amivel egy működő műholddal való ütközést kellett elkerülni. Többnyire a már nem működő vagy korábbi ütközések miatt darabokra hullott műholdakkal való ütközéseket kell elkerülnie az ESA műholdjainak.

Az ESA szerint a karambol esélye 1 az 1000-hez volt. Az Európai Űrügynökség szakértője a dpa-nak azt mondta: a SpaceX messzemenően együttműködött az európai ügynökséggel, de ez nem mindig van így, vannak műhold-üzemeltetők, amik nem is reagálnak a megkeresésekre, márpedig egyeztetés hiányában előfordulhat, hogy két műhold ugyanabba az irányba indul el.

A SpaceX, amit 2002-ben alapított Elon Musk, májusban állította Föld körüli pályára a vállalat Starlink nevű globális műholdas internetszolgáltatásához használandó első 60 műholdját. A műholdhálózat fellövése aggodalmat keltett a csillagászok körében, akik az ütközések veszélyére figyelmeztettek. A SpaceX összesen 12 ezer műholdat akar pályára állítani az egész bolygót körbevevő Starlinkhez.

A Föld körül egyre több magánvállalat műholdja kering, az ESA adatai szerint már kb. 20 ezer. Az űrügynökség ezért az űrbiztonság miatt novemberre tanácskozást hívott össze egy „űr-KRESZ” kidolgozására. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.