Online szavazáson dönthetnek az Öt Csillag hívei a baloldallal kötött koalícióról

2019 szeptember 3., kedd 7:13
71

Kedden online szavazást tart az Öt Csillag Mozgalom a hozzá kötődő Russeau weboldalon arról, hogy koalícióra lépjenek-e a baloldali pártokkal. Az oldalnak nagyjából százezer regisztrált felhasználója van, elvben ők szavazhatnak ma reggel 9-től este 6-ig a kérdésről.

Az Öt Csillag Mozgalom a múlt héten jutott megállapodásra azokkal a baloldali pártokkal, amiket két hete még maffiózók gyülekezetének nevezett. A váratlan alkuval elkerülhetővé vált az előrehozott választás, amit a kisebbik koalíciós párt, a fasiszta Liga vezére, a belügyminiszter Matteo Salvini próbált kiprovokálni azzal, hogy felmondta a koalíciót.

Miután a nagyobbik kormánypárt döntése okozott némi felháborodást a hívei körében, a párt vezetői online szavazást hirdettek. Giuseppe Conte, a párt miniszterelnöke és a leendő kormány vezetője hétfőn beszédet intézett a Rousseau regisztrált felhasználóihoz. "Megértem az aggályaikat. De emlékeztetni szeretném önöket rá, hogy az Öt Csillag már a tavalyi választások előtt jelezte, hogy bármilyen politikai erővel hajlandó összefogni, amelyik kész megvalósítani az Öt Csillag programját" - mondta.

A párt parlamenti frakcióvezetője, Stefano Patuanelli szerint ha a Rousseau felhasználói leszavazzák a koalíciót, akkor Conte kénytelen lesz arról tájékoztatni Sergio Mattarella államfőt, hogy nem képes kormányt alakítani. ez esetben előrehozott választások jöhetnek. (Via The Guardian)