Online szavazáson dönthetnek az Öt Csillag hívei a baloldallal kötött koalícióról

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Kedden online szavazást tart az Öt Csillag Mozgalom a hozzá kötődő Russeau weboldalon arról, hogy koalícióra lépjenek-e a baloldali pártokkal. Az oldalnak nagyjából százezer regisztrált felhasználója van, elvben ők szavazhatnak ma reggel 9-től este 6-ig a kérdésről.

Az Öt Csillag Mozgalom a múlt héten jutott megállapodásra azokkal a baloldali pártokkal, amiket két hete még maffiózók gyülekezetének nevezett. A váratlan alkuval elkerülhetővé vált az előrehozott választás, amit a kisebbik koalíciós párt, a fasiszta Liga vezére, a belügyminiszter Matteo Salvini próbált kiprovokálni azzal, hogy felmondta a koalíciót.

Miután a nagyobbik kormánypárt döntése okozott némi felháborodást a hívei körében, a párt vezetői online szavazást hirdettek. Giuseppe Conte, a párt miniszterelnöke és a leendő kormány vezetője hétfőn beszédet intézett a Rousseau regisztrált felhasználóihoz. "Megértem az aggályaikat. De emlékeztetni szeretném önöket rá, hogy az Öt Csillag már a tavalyi választások előtt jelezte, hogy bármilyen politikai erővel hajlandó összefogni, amelyik kész megvalósítani az Öt Csillag programját" - mondta.

A párt parlamenti frakcióvezetője, Stefano Patuanelli szerint ha a Rousseau felhasználói leszavazzák a koalíciót, akkor Conte kénytelen lesz arról tájékoztatni Sergio Mattarella államfőt, hogy nem képes kormányt alakítani. ez esetben előrehozott választások jöhetnek. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.