Online szavazáson dönthetnek az Öt Csillag hívei a baloldallal kötött koalícióról

külföld
2019 szeptember 03., 09:13
comments 68

Kedden online szavazást tart az Öt Csillag Mozgalom a hozzá kötődő Russeau weboldalon arról, hogy koalícióra lépjenek-e a baloldali pártokkal. Az oldalnak nagyjából százezer regisztrált felhasználója van, elvben ők szavazhatnak ma reggel 9-től este 6-ig a kérdésről.

Az Öt Csillag Mozgalom a múlt héten jutott megállapodásra azokkal a baloldali pártokkal, amiket két hete még maffiózók gyülekezetének nevezett. A váratlan alkuval elkerülhetővé vált az előrehozott választás, amit a kisebbik koalíciós párt, a fasiszta Liga vezére, a belügyminiszter Matteo Salvini próbált kiprovokálni azzal, hogy felmondta a koalíciót.

Miután a nagyobbik kormánypárt döntése okozott némi felháborodást a hívei körében, a párt vezetői online szavazást hirdettek. Giuseppe Conte, a párt miniszterelnöke és a leendő kormány vezetője hétfőn beszédet intézett a Rousseau regisztrált felhasználóihoz. "Megértem az aggályaikat. De emlékeztetni szeretném önöket rá, hogy az Öt Csillag már a tavalyi választások előtt jelezte, hogy bármilyen politikai erővel hajlandó összefogni, amelyik kész megvalósítani az Öt Csillag programját" - mondta.

A párt parlamenti frakcióvezetője, Stefano Patuanelli szerint ha a Rousseau felhasználói leszavazzák a koalíciót, akkor Conte kénytelen lesz arról tájékoztatni Sergio Mattarella államfőt, hogy nem képes kormányt alakítani. ez esetben előrehozott választások jöhetnek. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.