Testi-lelki szenvedést okoz a vadvilágnak az emberek szelfimániája

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Feldúlják az élőhelyüket, megzavarják étkezési és párzási szokásaikat a szelfiző turisták azoknak a vadállatoknak, amikkel szelfiznek a hírnév reményében, írja a Nemzetközi Pingvin Konferenciáról tudósító Guardian.

Szelfi egzotikus állattalFotó: Drbethsnow / Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

A tanácskozáson, mint írják, eleve gyászos volt a hangulat. A pingvinek, hogy is mondjam, nem nyertesei a klímaváltozásnak, de most a felmelegedés miatti aggályokon túl is találtak aggódni valót a kutatók. A konferencia váratlan témája a szelfi, azon belül is a vadvilággal készített szelfi műfaja lett. Philip Saddon, az Otago Egyetem vadgazdálkodási programjának igazgatója szerint "rémisztő" a jelenség. "Minden tiszteletünket elveszítjük a vadvilág iránt, amit egyáltalán nem is értünk" - mondta.

Saddon szerint az hamis érv, hogy ezzel a szelfizők a vadvédelem fontosságára próbálják felhívni a figyelmet. "Ezek a képek kontextuson kívül jelennek meg, így még ha ez is volt a céljuk, az üzenet, amit közvetítenek az az, hogy valaki egy pingvint ölelget, én is pingvint akarok ölelgetni" - mondta.

Szerinte a világ lakossága egyre inkább a városokban koncentrálódik, elvágva a vadontól, amellyel így csak "kihipózott, termékesített formában" találkozik.

Saddon amúgy nem a levegőbe beszél, saját tanítványainak megtiltotta, hogy képeket posztoljanak a terepmunkájukról. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.