Testi-lelki szenvedést okoz a vadvilágnak az emberek szelfimániája

külföld
2019 szeptember 03., 05:32
comments 61

Feldúlják az élőhelyüket, megzavarják étkezési és párzási szokásaikat a szelfiző turisták azoknak a vadállatoknak, amikkel szelfiznek a hírnév reményében, írja a Nemzetközi Pingvin Konferenciáról tudósító Guardian.

Szelfi egzotikus állattal
photo_camera Szelfi egzotikus állattal Fotó: Drbethsnow / Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

A tanácskozáson, mint írják, eleve gyászos volt a hangulat. A pingvinek, hogy is mondjam, nem nyertesei a klímaváltozásnak, de most a felmelegedés miatti aggályokon túl is találtak aggódni valót a kutatók. A konferencia váratlan témája a szelfi, azon belül is a vadvilággal készített szelfi műfaja lett. Philip Saddon, az Otago Egyetem vadgazdálkodási programjának igazgatója szerint "rémisztő" a jelenség. "Minden tiszteletünket elveszítjük a vadvilág iránt, amit egyáltalán nem is értünk" - mondta.

Saddon szerint az hamis érv, hogy ezzel a szelfizők a vadvédelem fontosságára próbálják felhívni a figyelmet. "Ezek a képek kontextuson kívül jelennek meg, így még ha ez is volt a céljuk, az üzenet, amit közvetítenek az az, hogy valaki egy pingvint ölelget, én is pingvint akarok ölelgetni" - mondta.

Szerinte a világ lakossága egyre inkább a városokban koncentrálódik, elvágva a vadontól, amellyel így csak "kihipózott, termékesített formában" találkozik.

Saddon amúgy nem a levegőbe beszél, saját tanítványainak megtiltotta, hogy képeket posztoljanak a terepmunkájukról. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.