Yvonne (2005-2019)

Egy németországi állatmenhelyen elpusztult Yvonne. A tehén 8 éve lett világhírű, miután megszökött az emberek fogságából, és hónapokon át sikeresen bujkált az üldözői elől a bajorországi erdőkben.

Yvonne 2016. június 30-án.Fotó: Armin Weigel/dpa/AFP

A gondozók és az állatorvosok két napig küzdöttek a 14 éves állat életéért, de végül fájó szívvel el kellett engedniük – közölte a szökevényt befogadó állatmenhely, a deggendorfi Gut Aiderbichl.

A menhely szerint Yvonne valószínűleg „rámászott” egy másik szarvasmarhára, és dulakodás közben súlyosan megsérült a medencéje, a tehenet el kellett altatni.

Yvonne-nal a menhely egyik legkiemelkedőbb négylábú személyisége távozott az élők sorából – írta a nekrológjában a deggendorfi intézmény, ami szerint az állat egyedülállóan erős, karakteres egyéniség, fajának lenyűgöző képviselője volt.

Yvonne 2012. június 8-án.Fotó: Armin Wwidel/AFP

Yvonne, eredeti nevén Angie, 2011 tavaszán szökött meg, amikor az ausztriai Karintiából egy bajorországi gazdához került. Bevette magát az erdőbe, és hetekig békésen megvolt a vadon élő állatok közt, egy nap viszont majdnem rendőrautónak szaladt. Ekkor figyeltek fel rá, veszélyesnek minősítették, és elrendelték a kilövését.

A szökevény hónapokig sikeresen kijátszotta az elejtésére, elfogására tett kísérleteket, és ügyességével, bátorságával maga mellé állította a közvéleményt. A híre Amerikába és Indiába is eljutott, utóbbi helyen, ahol szentként tisztelik a marhákat, menedéket ajánlottak fel neki.

Yvonne befogása a délkelet-németországi Stefanskirchen közelében 2011. szeptember 2-án.Fotó: Andreas Gebert/AFP

Yvonne-t végül a Gut Aiderbichl állatmenhely szakembereinek sikerült befogniuk altatólövedékekkel, és a tehenet, ami előbb-utóbb a vágóhídon végezte volna, a deggendorfi menhely fogadta be, ahol napra pontosan 8 évvel a 2011. szeptember 2-i befogása után altatták el. (MTI)