Milliókat perkál a BBC, amiért helikopterről filmezték Cliff Richard házkutatását

Kétmillió font (725 millió forint) perköltséget fizetett a BBC Cliff Richardnak, miután a brit közszolgálati média elvesztette története egyik legdrágább és legkényelmetlenebb bírósági ügyét. Az énekes azért még mindig mínuszban van, mivel a Guardian szerint 4,5 millió fontjába került a pereskedés.

A bíróság tavaly nyáron már megítélt 210 ezer font kártérítést Richard javára, mert a BBC helikopterről közvetítette, amint a rendőrök gyermekbántalmazás gyanújával kutatják át a sztár házát. Richardot nem tartóztatták le, és nem is emeltek vádat ellene, ezért utólag úgy döntött, beperli a médiatársaságot. 

Az eljárás során előkerültek a BBC újságírói közti levelezések is, amelyekből kiderült, mindenképp el akarták kerülni, hogy egy rivális csatorna megelőzze őket a hírrel. Az eset jogi precedenst teremtett, ami után az újságírók valószínűleg kevésbé fognak megnevezni olyasvalakit, aki ellen nyomozás folyik, de még nem történt vádemelés. Richard azóta az ügy szószólója lett, szerinte ugyanis az emberek a média miatt tévesen gondolják, hogy „nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél”.

A BBC szóvivője azt mondta, a perrel kapcsolatos költségeiket fedezi a biztosításuk. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.