Milliókat perkál a BBC, amiért helikopterről filmezték Cliff Richard házkutatását

2019 szeptember 4., szerda 13:55

Kétmillió font (725 millió forint) perköltséget fizetett a BBC Cliff Richardnak, miután a brit közszolgálati média elvesztette története egyik legdrágább és legkényelmetlenebb bírósági ügyét. Az énekes azért még mindig mínuszban van, mivel a Guardian szerint 4,5 millió fontjába került a pereskedés.

A bíróság tavaly nyáron már megítélt 210 ezer font kártérítést Richard javára, mert a BBC helikopterről közvetítette, amint a rendőrök gyermekbántalmazás gyanújával kutatják át a sztár házát. Richardot nem tartóztatták le, és nem is emeltek vádat ellene, ezért utólag úgy döntött, beperli a médiatársaságot.

Az eljárás során előkerültek a BBC újságírói közti levelezések is, amelyekből kiderült, mindenképp el akarták kerülni, hogy egy rivális csatorna megelőzze őket a hírrel. Az eset jogi precedenst teremtett, ami után az újságírók valószínűleg kevésbé fognak megnevezni olyasvalakit, aki ellen nyomozás folyik, de még nem történt vádemelés. Richard azóta az ügy szószólója lett, szerinte ugyanis az emberek a média miatt tévesen gondolják, hogy „nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél”.

A BBC szóvivője azt mondta, a perrel kapcsolatos költségeiket fedezi a biztosításuk.