58 év börtönt kapott a volt hondurasi elnök felesége

Ötvennyolc év börtönbüntetésre ítélte egy hondurasi korrupcióellenes bíróság Rosa Elena Bonillát, Porfirio Lobo volt elnök feleségét szociális programokra elkülönített pénzalapok hűtlen kezelése miatt.

Fotó: ORLANDO SIERRA/AFP

Bonilla a vád szerint körülbelül 500 ezer dollárt (több mint 149 millió forintot) sikkasztott el egy számláról, amelyen keresztül irodája szociális programokra elkülönített alapokat kapott. Az ügyészség szerint a nő a pénzt hat nappal azelőtt utalta át magánszámlájára, hogy véget ért férje elnöksége. Lobo 2010 és 2014 között volt Honduras államfője.

Az 52 éves nő 2018 februárja óta házi őrizetben van. Ügyvédei jelezték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Bonillán kívül elítélték volt személyi asszisztensét, Saúl Escobart is, aki 48 év börtönbüntetést kapott.

Lobo azzal vádolta Luis Almagrót, az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) főtitkárát és Juan Orlando Hernández jelenlegi hondurasi elnököt, hogy "meglincselték" feleségét annak érdekében, hogy elfedjék Hernández "mega-korrupciós cselekményeit", részletekkel azonban nem szolgált erre vonatkozóan.

Egy amerikai bíróság korábban azt állította, hogy Hernández kábítószer-kereskedőktől kapott pénzt 2013-as választási kampányához, amit a jelenlegi hondurasi elnök tagadott. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.