Az Omega brit albuma lett július egyik legdrágább lemeze a Discogson

zene
2019 szeptember 05., 11:11
comments 53

A legismertebb lemezkereskedő oldal és adatbázis összesítése szerint 29. helyen fért be július hónap legdrágábban eladott lemezei közé az Omega Nagy-Britanniában felvett lemeze, a From Hungary. 

Az 1968-ban megjelent lemezért 1442 dollárt fizettek ki az oldalon keresztül. 

A brit lemez történetét a hvg 2011-ben hosszabban is megírta: 1967-ben járt Budapesten a Spencer Davis Group, és a zenekar menedzsere, John Martin meg akart hívni egy piacképes magyar zenekart Angliába. A Magyar Rádió angol szekciójának vezetője, Charlie Coutts ajánlotta fel az Omegát. 

A korábban számos tagcserén áteső Omega tagsága nagyjából ebben az időszakban stabilizálódott, Benkő László, Kóbor János, Laux József, Mihály Tamás és Molnár György mellett állandó tag lett Presser Gábor is. 

A cikk szerint a zenekar 1968 nyarán utazott el Nagy-Britanniába, ahol 24 koncertet adtak. Felléptek többek között Londonban a számos ismert zenész törzshelyének számító  Marquee klubban, ahol a koncertjük után Eric Clapton és George Harrison is gratulált a magyar zenészeknek. Ezután északi turnéra indultak, illetve felléptek a BBC Late Night Show című műsorában. 

Az Omega a brit színpadokon a menedzserük döntésének hatására az Omega Red Star néven lépett fel, hogy ezzel is hangsúlyozzák, a zenekar a vasfüggönyön túlról jött. Elég komoly szakmai siker kísérte a fellépéseiket, így John Martin felvetette, hogy a három szabadnapjuk alatt feljátszhatnák számaikat egy stúdióban, amit a Rolling Stones kiadója jelentetne meg. 

link Forrás

A zenekar végül nem futott be Angliában, Presser Gábor a hvg-nek azt mondta, hogy az angolok eleve nem szerették a külföldi, főleg a szocialista országból érkező zenekarokat, ráadásul ez a lemez pocsék is lett. Mint mondta, nem a zenekarhoz, hanem a kinti lehetőségekhez képest. 

A lemez ráadásul csak a turné után, jókora késéssel jelent meg, a zenekar távollétében, ezért érdemi promóció sem társult mellé. Ugyanakkor a From Hungary című album megjelenése itthon vetett hullámokat. Egy korábbi interjúban Benkő László mesélt erről: „Miután megjelent itthon a hír, hogy az Omega lemezt készít a Deccánál, Erdős Péterék rögtön intézkedtek, mielőtt valakinek eszébe jut: hogy létezik, hogy kint lemezt csinálhatnak, itthon pedig nem? Ebből balhé lehet, mert kicsúszhatnak a kezünkből. A repülőtéren már vártak bennünket, és vittek rögtön a Rottenbiller utcába: kutyafuttában fel kell vennünk a magyar nagylemezt, hogy az angliai megjelenést megelőzzük. Így született meg a Trombitás Frédi és a Rettenetes Emberek”  

A lemezt ugyan a brit zenei lap, a Melody Maker még dicsérte, de rendes reklámkampány már nem társult hozzá, így a kereskedelmi siker elmaradt az amúgy is nagyon sűrű brit piacon. 

A hvg cikke kitér arra is, hogy a lemezen ugyan feltüntették énekesként Kóbor Jánost, de valójában Mihály Tamás és Presser Gábor énekeltek, Kóbor ugyanis nem volt Angliában: a sajtóközlemények szerint egyetemi vizsgái miatt maradt Magyarországon, de mint a cikk megjegyzi, valójában egy sajnálatos közlekedési baleset ügyében kellett tisztáznia magát a hatóság előtt.

A zenekar tagjai később arról beszéltek, hogy ugyan a brit áttörés nem jött össze, de sokat tanultak a kinti munkából, és ez is segítette őket a hetvenes években, amikor már komolyabb európai sikereket is elértek, elsősorban az NSZK-ban. 

Ezek pedig a lemezen szereplő dalok: 

1. oldal 

  • 1. Wake Up (Vigyázz, vigyázz rám) (Presser Gábor - Adamis Anna)
  • 2. Mamma Said (Azt mondta az anyukám) (Presser Gábor - S. Nagy István, Hajnal István)
  • 3. If I Were The Wind (Ha én szél lehetnék) (Presser Gábor - John Martin)
  • 4. Red Rose (Rózsafák) (Presser Gábor - S. Nagy István)
  • 5. Tomorrow (Holnap) (Presser Gábor - Kóbor János, Hajnal István)
  • 6. There's Nothing I Can Do (Nem tilthatom meg) (Presser Gábor - S. Nagy István, Hajnal István)

2. oldal

  • 1. Once I Knew A Girl (Ismertem egy lányt) (Presser Gábor - Adamis Anna)
  • 2. Clown (Volt egy bohóc) (Presser Gábor - Adamis Anna)
  • 3. Hungarian Folk Song (Kállai kettős) (Presser Gábor feldolgozása)
  • 4. Trumpeter Charlie (Trombitás Frédi) (Presser Gábor - Hajnal István)
  • 5. Dead Are The Flowers (Halott virágok) (Presser Gábor - Adamis Anna)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.