Nigéria bezárja dél-afrikai nagykövetségét az idegenellenes erőszakhullám miatt

külföld
2019 szeptember 5., 15:45
comments 44

Az ideiglenes bezárás és a nagykövet visszahívását csütörtökön jelentették be. 

A nigériai kormány ezenkívül azt is tervezi, hogy felajánlja a Dél-afrikai Köztársaságból hazatérni kívánó állampolgárainak, hogy hazajuttatja őket - közölte újságírókkal Lai Mohammed nigériai tájékoztatási miniszter a fővárosban, Abujában.

A dél-afrikai fővárosban, Pretoriában és az ország gazdasági központjának számító Johannesburgban a hétvégén külföldi afrikai állampolgárokat támadtak meg, ami diplomáciai viszályt okozott több afrikai nemzettel, számos afrikai országban pedig megtorlásul támadásokat hajtottak végre dél-afrikai érdekeltségek ellen.

photo_camera Fotó: MICHELE SPATARI/AFP

Nigériában és Zambiában vandálok dél-afrikai üzletekre támadtak, köztük az MTN nevű távközlési óriáscégére, a Shoprite nevű szupermarketláncéra és a PEP ruházati kiskereskedelmi cégére. Nigériában számos dél-afrikai tulajdonú boltot zártak be és helyeztek rendőri védelem alá.

A Dél-afrikai Köztársaság csütörtökön közölte, hogy ideiglenesen bezárja nagykövetségét a Nigéria kereskedelmi fővárosának számító Lagosban a személyzet biztonságával kapcsolatos aggályok miatt.

Lunga Ngqengelele dél-afrikai külügyi szóvivő az eNCA nevű helyi műsorszolgáltatónak elmondta, hogy kapcsolatban állnak a nigériai kormánnyal, és biztosították őket a Nigériában található dél-afrikai üzletek védelméről.
Mindeközben a tanzániai Air Tanzania nemzeti légitársaság közölte, hogy felfüggeszti a főváros, Dar es-Salaam és a Johannesburg közötti járatait azzal az indoklással, hogy a jelenleg is zajló erőszak veszélyt jelent az utasokra.

A Dél-afrikai Köztársaságban lassan egy hete tartó idegenellenes zavargások során eddig legalább hét ember vesztette életét, és több mint háromszáz embert vettek őrizetbe. Korábbi hírügynökségi jelentések szerint  a magas munkanélküliségi arány és a szegénység miatt kezdődhettek a zavargások és a bevándorlók elleni támadások, amelyek aztán más városokra is átterjedtek. (MTI, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt