Nigéria bezárja dél-afrikai nagykövetségét az idegenellenes erőszakhullám miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az ideiglenes bezárás és a nagykövet visszahívását csütörtökön jelentették be. 

A nigériai kormány ezenkívül azt is tervezi, hogy felajánlja a Dél-afrikai Köztársaságból hazatérni kívánó állampolgárainak, hogy hazajuttatja őket - közölte újságírókkal Lai Mohammed nigériai tájékoztatási miniszter a fővárosban, Abujában.

A dél-afrikai fővárosban, Pretoriában és az ország gazdasági központjának számító Johannesburgban a hétvégén külföldi afrikai állampolgárokat támadtak meg, ami diplomáciai viszályt okozott több afrikai nemzettel, számos afrikai országban pedig megtorlásul támadásokat hajtottak végre dél-afrikai érdekeltségek ellen.

Fotó: MICHELE SPATARI/AFP

Nigériában és Zambiában vandálok dél-afrikai üzletekre támadtak, köztük az MTN nevű távközlési óriáscégére, a Shoprite nevű szupermarketláncéra és a PEP ruházati kiskereskedelmi cégére. Nigériában számos dél-afrikai tulajdonú boltot zártak be és helyeztek rendőri védelem alá.

A Dél-afrikai Köztársaság csütörtökön közölte, hogy ideiglenesen bezárja nagykövetségét a Nigéria kereskedelmi fővárosának számító Lagosban a személyzet biztonságával kapcsolatos aggályok miatt.

Lunga Ngqengelele dél-afrikai külügyi szóvivő az eNCA nevű helyi műsorszolgáltatónak elmondta, hogy kapcsolatban állnak a nigériai kormánnyal, és biztosították őket a Nigériában található dél-afrikai üzletek védelméről.
Mindeközben a tanzániai Air Tanzania nemzeti légitársaság közölte, hogy felfüggeszti a főváros, Dar es-Salaam és a Johannesburg közötti járatait azzal az indoklással, hogy a jelenleg is zajló erőszak veszélyt jelent az utasokra.

A Dél-afrikai Köztársaságban lassan egy hete tartó idegenellenes zavargások során eddig legalább hét ember vesztette életét, és több mint háromszáz embert vettek őrizetbe. Korábbi hírügynökségi jelentések szerint  a magas munkanélküliségi arány és a szegénység miatt kezdődhettek a zavargások és a bevándorlók elleni támadások, amelyek aztán más városokra is átterjedtek. (MTI, BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.