Nigéria bezárja dél-afrikai nagykövetségét az idegenellenes erőszakhullám miatt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az ideiglenes bezárás és a nagykövet visszahívását csütörtökön jelentették be. 

A nigériai kormány ezenkívül azt is tervezi, hogy felajánlja a Dél-afrikai Köztársaságból hazatérni kívánó állampolgárainak, hogy hazajuttatja őket - közölte újságírókkal Lai Mohammed nigériai tájékoztatási miniszter a fővárosban, Abujában.

A dél-afrikai fővárosban, Pretoriában és az ország gazdasági központjának számító Johannesburgban a hétvégén külföldi afrikai állampolgárokat támadtak meg, ami diplomáciai viszályt okozott több afrikai nemzettel, számos afrikai országban pedig megtorlásul támadásokat hajtottak végre dél-afrikai érdekeltségek ellen.

Fotó: MICHELE SPATARI/AFP

Nigériában és Zambiában vandálok dél-afrikai üzletekre támadtak, köztük az MTN nevű távközlési óriáscégére, a Shoprite nevű szupermarketláncéra és a PEP ruházati kiskereskedelmi cégére. Nigériában számos dél-afrikai tulajdonú boltot zártak be és helyeztek rendőri védelem alá.

A Dél-afrikai Köztársaság csütörtökön közölte, hogy ideiglenesen bezárja nagykövetségét a Nigéria kereskedelmi fővárosának számító Lagosban a személyzet biztonságával kapcsolatos aggályok miatt.

Lunga Ngqengelele dél-afrikai külügyi szóvivő az eNCA nevű helyi műsorszolgáltatónak elmondta, hogy kapcsolatban állnak a nigériai kormánnyal, és biztosították őket a Nigériában található dél-afrikai üzletek védelméről.
Mindeközben a tanzániai Air Tanzania nemzeti légitársaság közölte, hogy felfüggeszti a főváros, Dar es-Salaam és a Johannesburg közötti járatait azzal az indoklással, hogy a jelenleg is zajló erőszak veszélyt jelent az utasokra.

A Dél-afrikai Köztársaságban lassan egy hete tartó idegenellenes zavargások során eddig legalább hét ember vesztette életét, és több mint háromszáz embert vettek őrizetbe. Korábbi hírügynökségi jelentések szerint  a magas munkanélküliségi arány és a szegénység miatt kezdődhettek a zavargások és a bevándorlók elleni támadások, amelyek aztán más városokra is átterjedtek. (MTI, BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.