Orbán: Már azzal, hogy gyermeket vállaltál, anyagilag egy előnyösebb helyzetben vagy, mintha azt a döntést hoztad volna, hogy nem vállalsz gyereket

POLITIKA
2019 szeptember 05., 10:48
comments 753

"Mikor mi magyarok a családpolitika szellemi alapjait próbáltuk tisztázni, megpróbáltuk megérteni a bajnak, a népességfogyásnak a természetét " kezdte a miniszterelnök a III. Budapesti Demográfiai Csúcson mondott beszédét a Várkert Bazárban csütörtök délelőtt. Orbán Viktor szerint megállapították, hogy egy "általános európai jelenségről van szó, így is kell rá gondolnunk.

"Személyes véleményem, hogy az ok elég nyilvánvaló: azért lett európai probléma, mert Európa megvívott saját magán belül két kegyetlen polgárháborút. Ezeket az iskolában világháborúnak nevezik," 

jelentette ki. Szerinte a két nyugati polgárháború "iszonyatos emberveszteségét" azóta sem heverte ki a kontinens. Mivel ezek rendkívüli, és nem természetes események voltak, "nincs mese" a politikának a demográfia kérdésében szerepet kell vállalnia. 

"Mivel az államvezetések okozták a bajt, ezért helyreütni, kijavítani sem lehet ezeket a problémákat erőteljes állami szerepvállalás nélkül. Ezért döntött úgy Magyarország kormánya, hogy erőteljes demográfiai politikát kell folytatni,"

mondta Orbán. Ehhez viszont két ellenérvet mindenképpen le kell győzni, az egyik a migráció, 

"a másik egy zöld, újszerű érvelés. Engem is csak a napokban vágott mellbe. Hogy lehet úgy gondolkodni a gyerekekről és az életről, hogy azt szembeállítjuk a természettel és azt mondjuk, hogy a Föld akkor járna jobban, ha kevesebb gyermek születne."

A miniszterelnök szerint bár érvelhetne ez ellen, de inkább "esztelenségnek kell minősíteni," és elutasítani. 

link Forrás

Miután feltárta az alapok, a konkrét családtámogatásokról is beszélt Orbán. Bár sokat tettek, szerinte 

"akkor győztünk, hogy ha egy olyan családtámogatási rendszert tudunk felépíteni, hogy a gyermeket vállalók garantáltan jobb életszínvonalon élnek, mintha ugyanezek az emberek nem vállaltak volna gyermeket."

Hangsúlyozta: "itt és most" kell érezni a gyarapodást.

"Már azzal, hogy gyermeket vállaltál, anyagilag egy előnyösebb helyzetben vagy, mintha azt a döntést hoztad volna, hogy nem vállalsz gyereket."

"Itt fog átbillenni a családtámogatási rendszer," tette hozzá, elismerve, hogy ez a cél egyelőre távolinak tűnik. 

link Forrás

"Sikerülhet-e? El lehet-e érni a 2,1-es népesedési rátát?" tette fel a kérdést zárásként. Orbán az "IMF-elűzéséhez," a kerítésépítéshez és a rezsicsökkentéshez hasonlította az ügyet, szerinte azokat is lehetetlennek minősítették mások, mégis megvalósultak. "De a magyar kormányzat demográfiapolitikája csak bizonyos feltételek köz válhat sikeressé," tette hozzá. Szerinte ahhoz, hogy a magyar törekvések célt érjenek, többek közt az szükséges, hogy    

  • "a kereszténységnek Európában vissza kell erősödnie." Ha ez nem történik meg, "Magyarország magányos szigetként aligha lesz képes eredményeket elérni."
  • Fontos, hogy "legyenek társak, mert egyedül nem megy". Ilyen társnak nevezte Szerbiát és Csehországot, "szurkolunk az osztrákoknak, és reméljük az olasz felfordulás is úgy rendeződik majd, hogy az nekünk jó legyen."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.