95 éves korában meghalt Robert Mugabe

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

95 éves korában elhunyt Robert Mugabe, a független Zimbabwe első, és egészen 2017-es megpuccsolásáig egyetlen elnöke. aki gyakorlatilag az ország függetlenné válásától 2017-ig az ország vezetője volt, előbb miniszterelnökként, majd harminc éven át elnökként.

Robert Mugabe elnöksége utolsó napjaiban, nem sokkal megpuccsolása előtt.Fotó: JEKESAI NJIKIZANA/AFP

Mugabe 1924-ben született az akkor még Rhodesiának hívott brit gyarmaton. A második világháború utáni függetlenségi mozgalomnak hamar vezéralakja lett, 1964-ben több mint tíz évre bebörtönözték per és ítélet nélkül. Még börtönben volt, amikor 1973-ban megválasztották a gyarmatosítók ellen harcoló Zimbabwei Afrikai Nemzeti Szövetség, a ZANU élére, aminek alapító tagja is volt.

A ZANU a függetlenség kivívása után egyeduralomra tört, Mugabe diktatórikus eszközökkel tartotta meg hatalmát, véres erőszakot alkalmazva politikai ellenfelei és az országban maradt fehér földbirtokosok ellen. Mugabe 1980-87 között miniszterelnökként, 2017-ig elnökként vezette országát, ami azóta se heverte ki ezt.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.