A brit felsőbb bíróság szerint nem volt jogellenes a parlamenti ülésszak berekesztése

külföld
2019 szeptember 06., 10:08
comments 25

Elutasította a brit felsőbb bíróság Gina Miller aktivista beadványát, amelyben azt kifogásolta, hogy szerinte Boris Johnson kormányfő hamis indokkal kérte a királynőtől még augusztusban, hogy rekessze be a parlament őszi űlésszakát, így a döntés törvénytelen.

Gina Miller, aki bíróságon támadta meg Boris Johnsont, amiért a parlament berekesztését kérte.
photo_camera Gina Miller, aki bíróságon támadta meg Boris Johnsont, amiért a parlament berekesztését kérte. Fotó: Alberto Pezzali/NurPhoto

Johnson augusztusban arra hivatkozva indítványozta a parlament berekesztését, hogy legyen ideje kidolgozni kormánya programját. Közben valójában nyilvánvalóan azt akarta megakadályozni, hogy a parlament keresztbe tehessen terveinek, és törvényt alkosson a megállapodás elleni Brexit tilalmáról. A királynő - akinek ebben nincs mérlegelési lehetősége - ugyan szeptember 12-ével berekesztette az őszi ülésszakot, de a képviselők 21 kormánypárti képviselő lázadásának eredményeként még a lerövidített ülésszak alatt, rendkívüli eljárásban el tudták fogadni a törvényjavaslatot, amit várhatóan még ma, pénteken visszaküld nekik a felsőház is, hogy még az ülésszak berekesztése előtt megküldhessék kihirdetésre a királynőnek.

Vagyis az aktuális helyzet szempontjából nagyjából mindegy is, milyen döntés született, ami ellen Miller akár azonnal fellebbezhet is. Várhatóan meg is teszi, így az ügyben végül a Legfelsőbb Bíróság dönthet majd, előreláthatólag szeptember 17-én, már a parlament berekesztése után. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.