Az amerikai külügyminiszter kitiltotta az USA-ból a román szociáldemokraták volt elnökét

külföld
2019 szeptember 06., 07:03
comments 81

Nyilvános közleményben tudatta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, hogy az amerikai törvények alapján megtiltotta Liviu Dragneának, a román Szociáldemokrata Párt egykori elnökének, a román parlament májusban leváltott házelnökének és két gyermekének a belépést az Egyesült Államokba.

Pompeo döntését azzal indokolta, hogy a törvény szerint amennyiben tudomása van róla, hogy egy külföldi kormány tisztviselője jelentős korrupcióban érintett, akkor ő és közvetlen családtagjai nem léphetnek az Egyesült Államok területére.

A törvény alapján Pompeo nem lenne köteles tájékoztatni erről a nyilvánosságot, az csak az érintettek tájékoztatását írja elő. Pompeo most mégis nyilvánosságra hozta a kitiltást. Az amerikai külügy közleménye szerint Dragnea két gyermeke, Valentin Stefan és Maria Alexandra se léphet az Egyesült Államok területére.

"A mai lépés erős üzenetet arról, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a korrupció elleni harcban, és támogatja Romániában a jogrend érvényesülését" - zárul a külügy közleménye.

Liviu Dragnea 2016 decemberében győzelemre vezette pártját a parlamenti választásokon. Még ugyanabban a hónapban vádat emeltek ellene és volt felesége ellen közhatalommal való visszaélés és okirathamisítás gyanújával. 2017 novemberében az OLAF jelentése alapján a román Korrupcióellenes Ügyészség bűnszervezettben elkövetett sikkasztással is meggyanúsította. 2018 júniusában a felsőbb bíróság 3,5 év börtönbüntetést szabott ki rá. Dragnea fellebbezését a Legfőbb Fellebbviteli Bíróság 2019. május 27-én elutasította, így Dragneát aznap a pártelnökségről és a házelnökségről is lemondatták. A politikus még aznap bevonult a rahovai börtönbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.