Orbán júniusban még megvétózta, Áder már reálisan teljesíthető célnak nevezte a klímasemleges Magyarországot

politika
2019 szeptember 07., 15:03
comments 208

„Több feltétel teljesítésével Magyarország nem esélytelen a klímasemlegesség elérésére 2050-re” – jelentette ki a köztársasági elnök az  57. Közgazdász-vándorgyűlés szombati záró plenáris ülésén, Nyíregyházán. Áder János azután mondta ezt, hogy júniusban még úgy kommentálta a magyar vétó miatt elbukott európai klímasemlegességi javaslatot, hogy 

„klímavédelem ügyében nem ünnepélyes deklarációkra és látványos szándéknyilatkozatokra van szükség, hanem arra, hogy végre lássunk hozzá a munkához”.

Az államfő mostani előadásában ismét hangzatos javaslatokkal állt elő, Áder szerint szükséges többek közt 

  • az áramtermelés közel száz százalékban szén-dioxid-mentessé tétele,  
  • az épületek energetikai hatékonyságának növelése,
  • technológiaváltás szén-dioxid-intenzív iparágakban
  •  az agráriumban pedig a metánkibocsátás mérséklése.

Kijelentette: 

„ezeknek a feltételeknek a teljesülése esetén Magyarország teljesen reálisan tűzheti ki azt a célt, hogy 2050-re klímasemleges legyen." 

Áder beszélt a közlekedés környezetszennyezéséről, kifejtette, hogy 

„az autózásban, az áruszállításban és a tömegközlekedésben is elérhetőek már az alternatív meghajtási technológiák”.

Mindezt úgy, hogy közben ő maga is egy benzines hivatali autót használ.

Még június végén bukott el Magyarország, Csehország és Lengyelország vétójával az az uniós javaslat, hogy a tagállamok közösen 2050-re klímasemlegessé tegyék Európát. A tervet a többi 25 ország támogatta volna. Orbán Viktor a döntést később úgy magyarázta, hogy bár

„céllal egyetértünk, de amíg nem látjuk, hol van erre a pénz, addig nem vállaljuk. Úgyhogy kezdjünk tárgyalni a pénzről!”

(Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.