Orbán júniusban még megvétózta, Áder már reálisan teljesíthető célnak nevezte a klímasemleges Magyarországot

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„Több feltétel teljesítésével Magyarország nem esélytelen a klímasemlegesség elérésére 2050-re” – jelentette ki a köztársasági elnök az  57. Közgazdász-vándorgyűlés szombati záró plenáris ülésén, Nyíregyházán. Áder János azután mondta ezt, hogy júniusban még úgy kommentálta a magyar vétó miatt elbukott európai klímasemlegességi javaslatot, hogy 

„klímavédelem ügyében nem ünnepélyes deklarációkra és látványos szándéknyilatkozatokra van szükség, hanem arra, hogy végre lássunk hozzá a munkához”.

Az államfő mostani előadásában ismét hangzatos javaslatokkal állt elő, Áder szerint szükséges többek közt 

  • az áramtermelés közel száz százalékban szén-dioxid-mentessé tétele,  
  • az épületek energetikai hatékonyságának növelése,
  • technológiaváltás szén-dioxid-intenzív iparágakban
  •  az agráriumban pedig a metánkibocsátás mérséklése.

Kijelentette: 

„ezeknek a feltételeknek a teljesülése esetén Magyarország teljesen reálisan tűzheti ki azt a célt, hogy 2050-re klímasemleges legyen." 

Áder beszélt a közlekedés környezetszennyezéséről, kifejtette, hogy 

„az autózásban, az áruszállításban és a tömegközlekedésben is elérhetőek már az alternatív meghajtási technológiák”.

Mindezt úgy, hogy közben ő maga is egy benzines hivatali autót használ.

Még június végén bukott el Magyarország, Csehország és Lengyelország vétójával az az uniós javaslat, hogy a tagállamok közösen 2050-re klímasemlegessé tegyék Európát. A tervet a többi 25 ország támogatta volna. Orbán Viktor a döntést később úgy magyarázta, hogy bár

„céllal egyetértünk, de amíg nem látjuk, hol van erre a pénz, addig nem vállaljuk. Úgyhogy kezdjünk tárgyalni a pénzről!”

(Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.