A főállatorvos elismerte, hogy a sertéspestis legkisebb gyanújára kiirtják a disznóállományt

Az utóbbi időben sorra jelentek meg hírek arról, hogy az ország keleti felében, főleg   Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hatóság ezrével irtja a házisertéseket, ha csak felmerül az afrikai sertéspestis gyanúja. A hvg.hu a Nébih adatai alapján most arról ír, hogy 828 településen kellett védőintézkedéseket tenni, több tucat fertőzött és szigorúan korlátozott zónát jelöltek ki, miután tavaly áprilisban egy vaddisznó tetemében kimutatták a vírust. 

Disznóvágás Burgo de Osmában, Kasztíliában 2018 januárbanFotó: Alvaro Fuente/NurPhoto

Van olyan gazda, aki arra panaszkodott a lapnak, hogy nem kapott igazolást, miután a hatóság emberei leölték az állatait, ez pedig később gondot okozhat a pályázati elszámolásban. Ugyanakkor a  Nébih a lapnak azt mondta, hogy az intézkedés esetén minden érintett határozatot kap, amely az intézkedés indoklását is tartalmazza.

Bognár Lajos országos tisztifőállatorvos a lapnak azt mondta, hogy amennyiben a házisertéseknél bármilyen tünet miatt felmerül a gyanúja a betegségnek, akkor az állat-egészségügyi hatóságnak kötelessége, hogy – a lehető legnagyobb biztonságra törekedve – az állományt sajnos felszámolja. Ugyanakkor azt nem tudta megmondani, meddig kell tartaniuk a gazdáknak a kényszervágásoktól. „Amíg van fertőzött terület, addig a nemzetközi jog és a hazai jogszabályok alapján is fenn kell tartani az ellenőrzést, az pedig a magyar hatóság döntése, hogy a lehető legnagyobb biztonságra törekedve a gyanú alapján is már elvégezzük a felszámolást” - tette hozzá Bognár. (hvg.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér