Egy berlini polgármester kitiltaná az utcákról a városi terepjárókat

autó
2019 szeptember 09., 11:23
comments 735

Politikusok is beálltak a tiltakozó berliniek mögé, akik eltüntetnék az utcákról a városi terepjárókat (SUV-kat). A téma azután kapott nagy nyilvánosságot, hogy pénteken egy Porsche Macan 42 éves sofőrje négy halálos áldozatot követelő balesetet okozott Berlin Mitte nevű városrészében, az Invalidenstrasszén. Ez egy éttermekkel és boltokkal teli környék, ahol legfeljebb 30 kilométer/órás sebességgel lehet haladni. 

A pontos körülmények még tisztázatlanok, de az biztos, hogy a terepjárót vezető férfi felhajtott a járdára, majd egy kerítésen áttörve egy építési telken lyukadt ki. Közben elütött egy 64 éves nőt, a hároméves unokáját, valamint egy brit és egy spanyol járókelőt, akik mindketten a húszas éveikben jártak. A gyanú szerint a sofőr - akit fejsérülésekkel ápolnak - szívrohamot kaphatott a baleset előtt. Az autóban ült még egy 67 éves nő és egy hatéves gyerek is. 

photo_camera Gyerekek, anyák, apák, klíma - sorolta egy tüntető a szombati virrasztáson, mi mindenre veszélyesek a városi terepjárók.  Fotó: Paul Zinken / DPA / dpa Picture-Alliance

A baleset felhívta a figyelmet ezekre az egyre népszerűbb, óriási autókra, amelyek a gyalogosokra és a biciklisekre is veszélyt jelentenek. A városrész polgármestere, Stephan von Dassel fegyverekhez hasonlította a városi terepjárókat, amiknek „semmi keresnivalójuk a városban, hiszen minden egyes vezetési hiba emberek életét teszi kockára. Ráadásul, ha nem okoznak balesetet, akkor is környezetkárosítók”. 

photo_camera Egy SUV-ellenes Trabant az Invalidenstrasszén szeptember 8-án, vasárnap Fotó: Annette Riedl/dpa Picture-Alliance/AFP

Oliver Krischner zöldpárti parlamenti politikus szerint korlátozni kellene, hogy mekkora autókat engednek be a városközpontba. „Az lenne a legjobb, ha a helyi hatóságok mindenhol saját limitet szabhatnának” - mondta a Tagesspiegelnek. 

Németországban az elmúlt években folyamatosan nőtt a városi terepjárók száma, és arra számítanak, hogy az év végéig több, mint egymilliót fognak regisztrálni belőle. Az előző hónapban már ez volt a legnépszerűbb, újonnan regisztrált típus. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.