Orbán Viktor megint bejelentette, hogy a jövő elkezdődött

2019 szeptember 9., hétfő 8:31

A miniszterelnök hétfőn a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Telecom World 2019 konferenciájának megnyitóján olyanokat mondott, hogy Magyarország készen áll, sőt már hozzá is fogott, hogy a digitalizálódó világgazdaság egyik sikertörténete legyen 

Orbán Viktor szerint az esélyek jók, mert Magyarországon már szilárd alapjai vannak a digitális gazdaságnak. 

„Magyarország már most is egy digitális gazdaság Európa szívében, 

a jövő nálunk már elkezdődött, és abban bízunk, hogy Európa is teljes lendülettel ebbe az irányba fordítja majd a szekerét" - csomagolta újra a Fidesz 2002-es választási szlogenjét. 

A 2002-es elkezdődés. Fotó: SZILARD KOSZTICSAK/Associated Press

Majd sürgette, hogy az Európai Unió végre zárja le a digitális gazdasággal kapcsolatos vitákat, és cselekedjen egységesen.

A magyar gazdasági eredményekről Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország tíz év alatt Európa sereghajtójából a kontinens egyik éllovasává küzdötte fel magát, az ország arasznyira van a teljes foglalkoztatottságtól, modern ipara van, a magyar költségvetésnél biztonságosabb pedig kevés akad Európában. Jelezte továbbá, hogy a újfajta magyar gazdasági modell középpontjában a versenyképesség, az újító és a vállalkozói szemlélet áll. (Igaz, az utóbbi években a lengyel, a cseh és a szlovák gazdaság is elhúzott a magyar mellett a hatékonysági mutatókban.)

A digitális szektort érintő lépések között Orbán megemlítette például, hogy Európában itt a legalacsonyabb az internetet terhelő forgalmi adó, 5 százalék, valamint hogy nemrég Zalaegerszegen átadtak egy modern járműipari tesztközpontot.     A miniszterelnök kiemelte, hogy a magyar nemzeti össztermék 25 százalékát ma a digitális gazdaság állítja elő, a szektor mintegy 400 ezer embert foglalkoztat, ami a harmadik legmagasabb arány az EU-ban.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Orbán Viktor hozzátette: az elmúlt tíz év Magyarországon bebizonyította, hogy „nálunk a jövőt nemcsak meg tudják tervezni, hanem meg is tudják valósítani”.  „A nyertesei akarunk lenni ennek az új, történelemformáló, izgalmas kalandnak” - hangoztatta.

Miniszterelnökként ugyanakkor azzal a kihívással is küzd - mondta -, hogy az egyre inkább digitalizálódó gazdaságban hogyan lehet olyan politikát folytatni, amelynek eredményeként a digitalizáció áldásaiban ne csak egy szűk elit és egy szűk nagyvállalati világ részesedjen, hanem mindenki. A magyar kormány ennek érdekében már elindította a Digitális Jólét Programot.

El kell juttatnunk a digitalizációt a legtávolabbi faluban élő gazdákig, a kórházakig, a kistelepülésekig, a kis- és közepes vállalkozásokig, hogy mindenki (...) nyertese legyen és ne elszenvedője a digitalizáció okozta változásoknak” - fogalmazott, megjegyezve: ha nem sikerül ilyen politikákat kialakítani, akkor a népesség egy része szembe fog fordulni a digitalizációval. (MTI)