Óriási vihar csapott le Szegedre

időjárás
2019 szeptember 09., 12:18
comments 208

112 kilométer/órás széllel érkezett óriási vihar Szegedre hétfőn délután, még az egyetem jogi karának tetejéről is leszakadt egy darab, írja a Szegedma.hu. Hatalmas faágak szakadtak le a Széchenyi téren is, az egyik pont a padon ülők fejére esett, akikhez mentőt kellett hívni. A Szeged Televízió szerint egy járókelő életveszélyes koponyasérülést szenvedett:

A tévé egy másik Facebook-bejegyzésben azt írja, „van, ahol előtetőt szakított le a szél, és úgy tudjuk a Főfasor és a Fülemüle sarkán valamint a Tisza-parti iskola udvarán és a Maróczy Géza téren is kidőlt egy fa”. Valaki ezt a videót küldte Újszegedről:

A Szegedma egyik olvasója gyökerestül kifordult fáról küldött képet Rókusról, miközben a Gogol, a Retek és a Galamb utcában autókra dőltek a fák. Az egyik utcában még a jelzőlámpa is kidőlt.

photo_camera Fotó: Olvasónk, Gergely

A szeged.hu összesen három sérültről ír, van, akire akkor esett rá egy faág, amikor éppen segíteni próbált valakinek. A jogi kar épületénél egy fa rádőlt a sínekre, és a trolivezeték is leszakadt. Több helyen nincs áram, és akadozik a tömegközlekedés is. A 2-es villamos újra jár, igaz, egészen estig várhatók késések. 

Ahogy a Délmagyar videóján is látszik, a szél a Szegedi Nemzeti Színház lemeztetejét is visszahajtotta, így védelem nélkül maradt a deszkázat, ami miatt ázott a színpad és a nézőtér egy része. 

A polgármesteri hivatal közleménye szerint, a vihar városszerte súlyos károkat és baleseteket okozott, Botka László polgármester pedig 200 millió forintot csoportosított át a közterületek, a közintézmények és a tömegközlekedés helyreállítására.

„Arra kérjük a szegedieket, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel legyenek türelemmel és megértéssel, és működjenek együtt a viharkárok biztonságos elhárításában” - írják.

Frissítés: A vihar miatt Szatymaz és Kiskundorozsma között nincs vonatközlekedés, mert faágak estek a felsővezetékre. Helyette pótlóbuszok járnak, és az egész szegedi vonalon egy-két óra késéssel kell számolni. Hódmezővásárhely és Kútvölgy közt a vasúti pályára dőlt egy fa, ezért ott a pótlóbuszok meghosszabbított útvonalon, Kútvölgyig járnak. 

Frissítés 2: A vihar összesen negyvenezer embernél okozott áramszünetet a Dél-Alföldön, kétharmaduknál estére helyreállt a szolgáltatás, írja közleményében a Nemzeti Közművek (NKM). Szegeden kívül Ásotthalomtól Deszken át Röszkéig is nagy károkat okozott a vihar, 12 ezer ügyfélnél este fél nyolckor sem volt áram. Az NKM ügyfélszolgálata emelt létszámmal dolgozik, és felhívták a figyelmet, hogy életveszélyes megközelíteni a leszakított vezetékeket. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.