Orosz ellenzékiek tevékenységét is figyeli a külföldi beavatkozást vizsgáló orosz bizottság

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Alekszej Navalnij és Ljubov Szobol ellenzéki politikusok tevékenységét is vizsgálni fogja az orosz parlament alsóházának határozata alapján az a bizottság, aminek a feladata az orosz belügyekbe való külföldi beavatkozás feltárása lesz.

Navalnij a Korrupció Elleni Harc Alapítványának alapítója, Szobol pedig ennek az alapítványnak az ügyvédje, aki megpróbált jelöltként indulni a vasárnapi képviselő-testületi választáson, de az illetékes hatóság elutasította a bejegyzését. Az indoklás szerint az ehhez szükséges támogató aláírások egy része hamis volt.

Az orosz ellenzékiek tevékenységének vizsgálatára Vlagyimir Zsirinovszkij – a nevében liberális demokrata, valójában nacionalista és populista párt vezetője – tett javaslatot, azt állítva, hogy Navalnijt a Yale Egyetemen szervezték be az amerikaiak.

Alekszej Navalnij egy moszkvai bíróságon 2017 márciusán.Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

Az őszi ülésszakára kedden először összegyűlt ház hivatalosan megerősítette a külföldi beavatkozás feltárására augusztus 19-én létrehozott 12 tagú testület összetételét. A bizottság már korábban jelezte, hogy meg akarja hallgatni Jon Huntsman távozó amerikai nagykövetet és a Deutsche Welle (DW) német közszolgálati rádió- és televíziócsatorna vezetőit. Ezt azzal indokolta, hogy mind a DW, mind az amerikai nagykövetség előzetes anyagokat tett közzé az augusztus 3-ra meghirdetett, de a hatóságok által nem engedélyezett moszkvai ellenzéki tüntetésről.

A testület vezetője, Vaszilij Piszkarjov közölte, hogy megvizsgálják a Facebook és a Google tevékenységét is, mert a választás napján politikai hirdetést közöltek, megsértve a kampánycsendet.

Egy moszkvai bíróság kedden több mint 1,2 millió rubel (5,5 millió forint), a Moszgortransz moszkvai közlekedési vállalatnak kifizetendő kártérítésre kötelezett kilenc ellenzéki politikust (köztük Navalnijt és Szobolt) a július 27-i moszkvai tüntetés szervezése miatt. Az ítélet szerint a cég ennyi bevételtől esett el a hatóságilag nem engedélyezett megmozdulás részvevőinek útlezárásai miatt.

Oroszországban vasárnap helyhatósági választásokat tartottak, amiknek a legfontosabb eredményei közé tartozik, hogy a kormányzó Egységes Oroszország párt mind a 16 kormányzóválasztást megnyerte, 13-ból 12-ben a most megválasztott regionális parlamentekben is megszerezte a többséget, de a moszkvai képviselő-testületben a kormányerőnek csak a mandátumai harmadát elveszítve sikerült megőriznie a többségét.

Több helyen csalás történhetett

Bár a voksolás pár kirívó szentpétervári eseten kívül a Központi Választási Bizottság szerint országszerte nyugodtan zajlott le, az eredményeket több helyen megkérdőjelezték. A leghevesebben Burjátföld székvárosában, Ulan Udéban, ahol a karhatalom erőszakkal oszlatott fel egy kb. 100 fős tüntetést.

A tiltakozók a polgármester-választás megismétlését követelték, miután a kommunista jelölt alulmaradt a város ügyvezető elöljárójával szemben. A tüntetők szerint csalás történt.

A helyi kommunista párt Baskírföldön az új köztársasági vezető megválasztását nem ismerte el. A kihirdetett eredmény szerint ott az Egységes Oroszország jelöltje, Ragyij Habirov a voksok 82,02 százalékával győzött, a harmadik helyen végzett kommunista jelölt pedig 7 százalékot sem szerzett, 71,8 százalékos részvétel mellett.

A szentpétervári választási bizottság közölte, hogy több körzetben kezdeményezi a városi és a képviselő-testületi választások eredményének megsemmisítését. Négy jelölt óvást emelt az eredménnyel szemben. (MTI)