Orosz ellenzékiek tevékenységét is figyeli a külföldi beavatkozást vizsgáló orosz bizottság

2019 szeptember 10., kedd 17:00
106

Alekszej Navalnij és Ljubov Szobol ellenzéki politikusok tevékenységét is vizsgálni fogja az orosz parlament alsóházának határozata alapján az a bizottság, aminek a feladata az orosz belügyekbe való külföldi beavatkozás feltárása lesz.

Navalnij a Korrupció Elleni Harc Alapítványának alapítója, Szobol pedig ennek az alapítványnak az ügyvédje, aki megpróbált jelöltként indulni a vasárnapi képviselő-testületi választáson, de az illetékes hatóság elutasította a bejegyzését. Az indoklás szerint az ehhez szükséges támogató aláírások egy része hamis volt.

Az orosz ellenzékiek tevékenységének vizsgálatára Vlagyimir Zsirinovszkij – a nevében liberális demokrata, valójában nacionalista és populista párt vezetője – tett javaslatot, azt állítva, hogy Navalnijt a Yale Egyetemen szervezték be az amerikaiak.

Alekszej Navalnij egy moszkvai bíróságon 2017 márciusán. Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

Az őszi ülésszakára kedden először összegyűlt ház hivatalosan megerősítette a külföldi beavatkozás feltárására augusztus 19-én létrehozott 12 tagú testület összetételét. A bizottság már korábban jelezte, hogy meg akarja hallgatni Jon Huntsman távozó amerikai nagykövetet és a Deutsche Welle (DW) német közszolgálati rádió- és televíziócsatorna vezetőit. Ezt azzal indokolta, hogy mind a DW, mind az amerikai nagykövetség előzetes anyagokat tett közzé az augusztus 3-ra meghirdetett, de a hatóságok által nem engedélyezett moszkvai ellenzéki tüntetésről.

A testület vezetője, Vaszilij Piszkarjov közölte, hogy megvizsgálják a Facebook és a Google tevékenységét is, mert a választás napján politikai hirdetést közöltek, megsértve a kampánycsendet.

Egy moszkvai bíróság kedden több mint 1,2 millió rubel (5,5 millió forint), a Moszgortransz moszkvai közlekedési vállalatnak kifizetendő kártérítésre kötelezett kilenc ellenzéki politikust (köztük Navalnijt és Szobolt) a július 27-i moszkvai tüntetés szervezése miatt. Az ítélet szerint a cég ennyi bevételtől esett el a hatóságilag nem engedélyezett megmozdulás részvevőinek útlezárásai miatt.

Oroszországban vasárnap helyhatósági választásokat tartottak, amiknek a legfontosabb eredményei közé tartozik, hogy a kormányzó Egységes Oroszország párt mind a 16 kormányzóválasztást megnyerte, 13-ból 12-ben a most megválasztott regionális parlamentekben is megszerezte a többséget, de a moszkvai képviselő-testületben a kormányerőnek csak a mandátumai harmadát elveszítve sikerült megőriznie a többségét.

Több helyen csalás történhetett

Bár a voksolás pár kirívó szentpétervári eseten kívül a Központi Választási Bizottság szerint országszerte nyugodtan zajlott le, az eredményeket több helyen megkérdőjelezték. A leghevesebben Burjátföld székvárosában, Ulan Udéban, ahol a karhatalom erőszakkal oszlatott fel egy kb. 100 fős tüntetést.

A tiltakozók a polgármester-választás megismétlését követelték, miután a kommunista jelölt alulmaradt a város ügyvezető elöljárójával szemben. A tüntetők szerint csalás történt.

A helyi kommunista párt Baskírföldön az új köztársasági vezető megválasztását nem ismerte el. A kihirdetett eredmény szerint ott az Egységes Oroszország jelöltje, Ragyij Habirov a voksok 82,02 százalékával győzött, a harmadik helyen végzett kommunista jelölt pedig 7 százalékot sem szerzett, 71,8 százalékos részvétel mellett.

A szentpétervári választási bizottság közölte, hogy több körzetben kezdeményezi a városi és a képviselő-testületi választások eredményének megsemmisítését. Négy jelölt óvást emelt az eredménnyel szemben. (MTI)