Putyin pártja a mandátumai harmadát veszítette el Moszkvában

külföld
2019 szeptember 09., 06:24

Úgy tűnik, működött az ellenzék által meghirdetett taktikai szavazás a moszkvai helyhatósági választásokon. Az ellenzék vezetője, Alekszej Navalnij a választás előtt azt tanácsolta az ellenzékieknek, hogy mindenhol arra a jelöltre szavazzanak, akinek a legnagyobb esélye van a kormánypárt legyőzésére.

Erre az Egységes Oroszország Párt pedig azzal reagált, hogy igyekezett függetlenként beállítani a moszkvai jelöltjeit. De a jelek szerint ez sem működött, ugyanis a RIA hírügynökség szerint Putyin pártja a fővárosban a helyei harmadát veszítette el.

A 45 fős moszkvai városi dumában a kormánypárt a 2014-ben megszerzett 38 helyhez képest most csak 26 mandátumot tudott begyűjteni.A Kommunista Párt, 5 helyet javítva, 13 képviselői helyet szerzett, ezen kívül a Jabloko Párt és az Igazságos Oroszország is kapott 3-3 mandátumot.

A moszkvai dumában elért választási eredmények 2014-ben és most. Az ellenzék (kékkel) behozta a kormányerőket (Egységes Oroszország, pirossal).
photo_camera A moszkvai dumában elért választási eredmények 2014-ben és most. Az ellenzék (kékkel) behozta a kormányerőket (Egységes Oroszország, pirossal). Forrás: Roman Borisovich/Twitter

Pont a moszkvai választás miatt robbantak ki a legnagyobb konfliktusok, mivel korábban az illetékes választási testületek elutasították 57 jelöltaspiráns bejegyzését. Végül a parlamenten kívüli ellenzék képviselői közül csak egynek sikerült bíróságon megfellebbeznie a kizárását, a választáson így 228 jelölt indulhatott. Azt is megakadályozták, hogy a Alekszej Navalnij által vezetett Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványa párttá alakuljon.

A hatóságok a független és ellenzéki tüntetőknek a választásból való kizárását a támogató aláírások egy részének meghamisításával és formai okokkal magyarázták, az érintettek szerint viszont a Kreml akaratából fosztották meg őket a politikai megméretés lehetőségétől. Az érintettek július óta rendszeresen utcai tiltakozásokat tartottak a hétvégeken, amelyek többségét a városi hatóságok nem engedélyezték.

Őrizetbe vétel a július 27-ei tüntetésen
photo_camera Őrizetbe vétel a július 27-ei tüntetésen Fotó: Alekszandr Zemljanicsenko/AP

A tüntetések részvevői ellen a karhatalom keményen léptek fel, és összesen több mint 1700 embert állítottak elő. A bíróságok több tucat szervezőt elzárásra, több százat pedig pénzbírságra ítéltek. 9 ember ellen tömeges rendbontás címén bűnvádi eljárás zajlik.

De egész Oroszországban zajlottak a választások, vasárnap 18 orosz régió vezetőjét, 13 regionális törvényhozás képviselőit, 22 adminisztratív központ önkormányzati képviselőit és 3 ilyen központ vezetőjét választják meg. Emellett a parlamenti alsóház négy egyéni választókörzetében tartanak pótválasztást, és mintegy ötven referendumot is megrendeznek. (Reuters)