Üzemi balesetnek minősítette egy francia bíróság a férfi halálát, aki üzleti úton, szex után kapott infarktust

külföld
2019 szeptember 10., 08:02
comments 166
Meung-sur-Loire leghíresebb látványossága, a kastély. Ebben a városkában kapott szívrohamot szex után egy francia mérnök. Mivel kiküldetésen volt, a bíróság üzemi balesetnek minősítette a halálát.
photo_camera Meung-sur-Loire leghíresebb látványossága, a kastély. Ebben a városkában kapott szívrohamot szex után egy francia mérnök. Mivel kiküldetésen volt, a bíróság üzemi balesetnek minősítette a halálát.

Kártérítést kell fizetnie munkavállalója halála miatt egy francia vállalatnak egy párizsi bíróság ítélete alapján. Tény, hogy dolgozójuk, akit a bírósági iratokban Xavier X-ként neveztek meg, egy üzleti úton vesztette életét. Ugyanakkor az is tény, hogy Xavier X. éjszaka, szállodai szobájában kapott szívrohamot, miután légyottja volt egy helyi nővel.

A bíróság a tények összessége alapján úgy ítélte meg, hogy Xavier X. foglalkozási körében elszenvedett baleset áldozatául esett.

X. a TSO francia vasútépítő cég mérnöke volt, 2013 februárjában a cég képviseletében utazott Meung-sur-Loire-ba. Itt ismerkedett meg egy helyi nővel, akivel visszavonult szállodájába. Másnap reggel holtan találták szobájában, szex után kapott infarktust.

A francia munkaügyi hatóság már akkor munkahelyi balesetnek minősítette halálát, ez alapján családja az államtól és munkáltatójától is kárpótlásra jogosult. A szabályok szerint a TSO X. fizetésének 80 százalékát kéne fizesse családjának addig az évig, amikor X. nyugdíjba vonulhatott volna, aztán pedig nyugdíjjárulékot kellene fizetniük utána.

A TSO megtámadta a munkaügyi hatóság döntését, de minden bíróságon elbukta keresetét. A bíróságok szerint a szexuális élet ugyanolyan hétköznapi dolog, mint az étkezés, vagyis egy kiküldetésen tartózkodó munkavállaló esetében a munkája részéhez tartozik. A TSO hiába érvelt azzal, hogy a szívrohamnak végső soron semmi köze nem volt X. munkájához. Ez amúgy összhangban van a bírósági gyakorlattal, mivel a francia bíróságok már tíz éve úgy döntöttek, hogy egy kiküldetés minden perce munkának, így egy kiküldetésen szenvedett bármilyen baleset munkahelyi balesetnek minősül. (Via The Daily Mail)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.