Magyarország megerősítené diplomáciai kapcsolatát Szíriával

A Financial Times információi szerint a magyar kormány arra készül, hogy megerősítse diplomáciai kapcsolatát Szíriával. A lépés a brit gazdasági lap cikke szerint vélhetően dühíteni fogja az EU több befolyásos tagállamát, melyek továbbra is szeretnének távolságot tartani Bassár el-Aszad rezsimjétől. 

Bejrúti és brüsszeli források szerint Budapest hónapok óta dolgozik egy javaslaton, mely értelmében visszaküldenének egy ideiglenes ügyvivőt Szíriába, amely előzménye lehet a bezárt nagykövetség újranyitásának is. Ugyan akadt pár európai ország, amely a hétéves polgárháború alatt is fenntartotta diplomáciai kapcsolatait Damaszkusszal, de a lap információi szerint Magyarország lehet az első, amely lépéseket tesz a nagykövetsége újranyitása felé. 

Mint a lap megjegyzi, számos EU-tagállam erősen ellenzi a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását Aszad rezsimjével, egy Bejrútban dolgozó uniós diplomata pedig nagyon zavarónak nevezte a magyar tervezetet. 

Egy másik uniós diplomata arról beszélt a lapnak, hogy minden ország saját döntése, hogy döntsenek a diplomáciai jelenlétükről Szíriában, ugyanakkor szerintük ez most nem a megfelelő időpont a visszatérésre. 

A Financial Times hiába kereste a magyar külügyminisztériumot, illetve a kormányszóvivőt. 

A lapnak név nélkül nyilatkozó európai diplomaták elmondása szerint Magyarország a segélyezés kérdése felől magyarázzák a visszatérési törekvésüket, annak ellenére, hogy a magyar állam nagyon kis szereplője csak a több milliárd dolláros segélyezési programnak, és a magyar támogatás jelentős része a keresztény közösségeknek megy. Ahogy egy EU-s diplomata fogalmazott: Budapesten nemzeti sport lett Brüsszel idegesítéséből. 

Az International Institute for Strategic Studies elemzőintézet kutatója, Emile HOkayem szerint Budapest potenciális lépése egy ideológia hajtotta mutatvány lehet, ami tovább erodálhatja az EU-s konszenzust, de ez főleg azért lehetséges, mert Németország, Franciaország és Nagy-Britannia számára Szíria kérdése eleve nem élvez többé kiemelt figyelmet. 

Európai diplomaták ugyan időnként az országba látogatnak, de csak kevés országnak van jelen diplomáciai képviselete: Csehország volt az egyetlen EU-tagállam, melynek Szíriában maradt a nagykövete a polgárháború alatt, míg Romániának van ugyan szíriai nagykövete, de Bejrútból dolgozik, Bulgáriának pedig szintén ideiglenes ügyvivője volt az országban.