Magyarország megerősítené diplomáciai kapcsolatát Szíriával

POLITIKA
2019 szeptember 11., 08:00
comments 126

A Financial Times információi szerint a magyar kormány arra készül, hogy megerősítse diplomáciai kapcsolatát Szíriával. A lépés a brit gazdasági lap cikke szerint vélhetően dühíteni fogja az EU több befolyásos tagállamát, melyek továbbra is szeretnének távolságot tartani Bassár el-Aszad rezsimjétől. 

Bejrúti és brüsszeli források szerint Budapest hónapok óta dolgozik egy javaslaton, mely értelmében visszaküldenének egy ideiglenes ügyvivőt Szíriába, amely előzménye lehet a bezárt nagykövetség újranyitásának is. Ugyan akadt pár európai ország, amely a hétéves polgárháború alatt is fenntartotta diplomáciai kapcsolatait Damaszkusszal, de a lap információi szerint Magyarország lehet az első, amely lépéseket tesz a nagykövetsége újranyitása felé. 

Mint a lap megjegyzi, számos EU-tagállam erősen ellenzi a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását Aszad rezsimjével, egy Bejrútban dolgozó uniós diplomata pedig nagyon zavarónak nevezte a magyar tervezetet. 

Egy másik uniós diplomata arról beszélt a lapnak, hogy minden ország saját döntése, hogy döntsenek a diplomáciai jelenlétükről Szíriában, ugyanakkor szerintük ez most nem a megfelelő időpont a visszatérésre. 

A Financial Times hiába kereste a magyar külügyminisztériumot, illetve a kormányszóvivőt. 

A lapnak név nélkül nyilatkozó európai diplomaták elmondása szerint Magyarország a segélyezés kérdése felől magyarázzák a visszatérési törekvésüket, annak ellenére, hogy a magyar állam nagyon kis szereplője csak a több milliárd dolláros segélyezési programnak, és a magyar támogatás jelentős része a keresztény közösségeknek megy. Ahogy egy EU-s diplomata fogalmazott: Budapesten nemzeti sport lett Brüsszel idegesítéséből. 

Az International Institute for Strategic Studies elemzőintézet kutatója, Emile HOkayem szerint Budapest potenciális lépése egy ideológia hajtotta mutatvány lehet, ami tovább erodálhatja az EU-s konszenzust, de ez főleg azért lehetséges, mert Németország, Franciaország és Nagy-Britannia számára Szíria kérdése eleve nem élvez többé kiemelt figyelmet. 

Európai diplomaták ugyan időnként az országba látogatnak, de csak kevés országnak van jelen diplomáciai képviselete: Csehország volt az egyetlen EU-tagállam, melynek Szíriában maradt a nagykövete a polgárháború alatt, míg Romániának van ugyan szíriai nagykövete, de Bejrútból dolgozik, Bulgáriának pedig szintén ideiglenes ügyvivője volt az országban. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.