Magyarország megerősítené diplomáciai kapcsolatát Szíriával

A Financial Times információi szerint a magyar kormány arra készül, hogy megerősítse diplomáciai kapcsolatát Szíriával. A lépés a brit gazdasági lap cikke szerint vélhetően dühíteni fogja az EU több befolyásos tagállamát, melyek továbbra is szeretnének távolságot tartani Bassár el-Aszad rezsimjétől. 

Bejrúti és brüsszeli források szerint Budapest hónapok óta dolgozik egy javaslaton, mely értelmében visszaküldenének egy ideiglenes ügyvivőt Szíriába, amely előzménye lehet a bezárt nagykövetség újranyitásának is. Ugyan akadt pár európai ország, amely a hétéves polgárháború alatt is fenntartotta diplomáciai kapcsolatait Damaszkusszal, de a lap információi szerint Magyarország lehet az első, amely lépéseket tesz a nagykövetsége újranyitása felé. 

Mint a lap megjegyzi, számos EU-tagállam erősen ellenzi a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását Aszad rezsimjével, egy Bejrútban dolgozó uniós diplomata pedig nagyon zavarónak nevezte a magyar tervezetet. 

Egy másik uniós diplomata arról beszélt a lapnak, hogy minden ország saját döntése, hogy döntsenek a diplomáciai jelenlétükről Szíriában, ugyanakkor szerintük ez most nem a megfelelő időpont a visszatérésre. 

A Financial Times hiába kereste a magyar külügyminisztériumot, illetve a kormányszóvivőt. 

A lapnak név nélkül nyilatkozó európai diplomaták elmondása szerint Magyarország a segélyezés kérdése felől magyarázzák a visszatérési törekvésüket, annak ellenére, hogy a magyar állam nagyon kis szereplője csak a több milliárd dolláros segélyezési programnak, és a magyar támogatás jelentős része a keresztény közösségeknek megy. Ahogy egy EU-s diplomata fogalmazott: Budapesten nemzeti sport lett Brüsszel idegesítéséből. 

Az International Institute for Strategic Studies elemzőintézet kutatója, Emile HOkayem szerint Budapest potenciális lépése egy ideológia hajtotta mutatvány lehet, ami tovább erodálhatja az EU-s konszenzust, de ez főleg azért lehetséges, mert Németország, Franciaország és Nagy-Britannia számára Szíria kérdése eleve nem élvez többé kiemelt figyelmet. 

Európai diplomaták ugyan időnként az országba látogatnak, de csak kevés országnak van jelen diplomáciai képviselete: Csehország volt az egyetlen EU-tagállam, melynek Szíriában maradt a nagykövete a polgárháború alatt, míg Romániának van ugyan szíriai nagykövete, de Bejrútból dolgozik, Bulgáriának pedig szintén ideiglenes ügyvivője volt az országban. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.