Vége a Babis cseh miniszterelnök elleni büntetőeljárásnak

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Bár a rendőrség korábban EU-s támogatások jogosulatlan megszerzésével gyanúsította meg Andrej Babis cseh miniszterelnököt és több rokonát, a prágai ügyészség ma bejelentette, hogy megszüntetik a büntetőeljárást. 

Martin Erzaim főügyész indoklása szerint a Gólyafészek nevű szabadidőközpontot építtető cég a kérdéses időszakban megfelelt az uniós pályázatban szereplő kis- vagy középvállalati kritériumoknak, ahogy azt írásbeli nyilatkozatukban is állították.

A bonyolult gazdasági ügy ugyanis leegyszerűsítve arról szólt, hogy a Babis család érdekeltségébe tartozó építőcég a szabadidiőközpont 2007-es építésének idején, amikor az EU-támogatást igényelték, kivált a Babis kezében lévő hatalmas Agrofert holdingból, részvénytársasággá alakult, majd miután kisebb vállalkozásként jogosulttá vált az uniós pénzre és meg is kapta azt, rövidesen visszatért a nagy holding kebelébe.

Az építtető cég utódja tavaly nyáron egyébként visszafizette az 50 millió koronás támogatást.

(via Euronews)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.