„Amerika ébredezik”: a kétharmados többség szerint a klímaváltozás súlyos probléma, ami ellen harcolni kell

Fotó: Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto

Az amerikaiak kétharmada szerint a klímaváltozást nevezhetjük válsághelyzetnek, de minimum egy súlyos probléma, és többségük úgy gondolja: azonnali lépéseket szükséges tenni a globális felmelegedés, és annak következményeinek megfékezése miatt. 

Egy friss, a CBS által készített felmérés szerint a megkérdezettek több mint negyede látja válságosnak a helyzetet, további 36 százalék pedig súlyos ügyként látja azt. A megkérdezettek 20 százaléka szerint kisebb problémáról van szó, és csak 16 százalékot nem aggasztja egyáltalán a kérdés. 

Az amerikaiak többsége azonnali lépéseket akar látni a klímaváltozás elleni harcban, és csak 18 százalék mondja, hogy nem szükséges intézkedéseket hozni a felmelegedés megfékezése érdekében. 

A klímaváltozás állandó téma a Demokrata Párt előválasztásai során, és láthatóan a választóknak is egyre jelentősebb rétegei érzékenyek a problémára. 

Az egyik legjelentősebb amerikai klímaváltozáselleni mozgalmat alapító klinikai pszichológus Margaret Klein Salamon szerint ébredezés tapasztalható az amerikaiak, és főleg a fiatal amerikaiak körében, ami nagy részben köszönhető a Climate Mobilization Project-hez hasonló mozgalmaknak. 

A számokból viszont az is kiolvasható, hogy az okokat illetően kevésbé egyértelműek az arányok. A tudósok körében ugyan nincs érdemi vita arról, hogy a hőmérséklet emelkedését emberi tevékenység, úgy is mint a fosszilis tüzelőanyagok égetése, a közlekedés és az erdőirtások okozzák, a megkérdezett amerikaiaknak csak 44 százaléka gondolja, hogy az emberi tevékenység meghatározó faktor a felmelegedés kérdésében. 

Közel negyede az amerikaiaknak elhanyagolhatónak vagy semmisnek tekinti az emberi tényezőt. És az adatokból az is kiderül, hogy sokan nincsenek tisztában a kérdés tudományos megalapozottságával: 48 százalék úgy gondolja, hogy az emberi tevékenység szerepét illetően nincs tudományos konszenzus. 

Ez kutatók, így például a Yale egyetem klímakommunikációs programját vezető Anthony Leiserowitz szerint abból is fakadhat, hogy sokan azért szeretnék természetes folyamatnak látni a klímaváltozást, mert így az ellene folytatott küzdelem nem fenyegetne a mindennapokban használt eszközök és anyagok korlátozásával. 

Ami nem újdonság, hogy a CBS felémérése szerint a Demokrata Párt támogatói érzékenyebbek a kérdésre: 80 százalékuk szerint emberi tevékenység okozza a felmelegedést, ami azonnali beavatkozásért kiált, míg a republikánusoknak csak 20 százaléka gondolja ugyanezt. És azon sincs miért meglepődni, hogy a fiatalokat jobban aggasztja a kérdés: a 18 és 29 közöttiek 70 százaléka látja válságosnak a helyzetet, a 65 év felettiek felett ez az arány csak 58 százalékos. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.