Az USA szerint Irán áll a szaúdi olajterminálokat ért dróntámadások mögött

külföld
2019 szeptember 15., 8:41
comments 201
photo_camera Az AFPTV felvétele a dróntámadás által sújtott Aramco olajtermináljáról 2019. szeptember 14-én Fotó: -/AFP

Dróntámadások értek két olajterminált is Szaúd-Arábiában, és ennek következtében jelentősen, a felénél is kevesebbre csökkent az ország napi olajkitermelése. 

Szaúd-Arábia naponta átlag 10 millió hordó olajat termel ki. Ez a szám a támadás nyomán 4,2 - 4,3 millió körüli szintre zuhant. Az 5,7 millió hordósra tett visszaesés a világ olajforgalmának 5 százalékát teszi ki. 

Támadás érte az Aramco egyik bukjaki olajfinomítóját, amely az egyik legnagyobb a világon, és a egy másik, huraiszi terminált is. Személyi sérülések nem történtek. 

Rijád azt közölte, hogy a kritikus helyzet rendezésééig a tartalékokat tartalmazó tározókból szolgáltatják majd az olajat. 

Szombaton jemeni húszi alakulatok vállalták a felelősséget a 10 géppel végrehajtott támadásért. A csapás elmondásuk válasz arra, hogy Szaúd-Arábia és az által vezetett katonai koalíció a kormány oldalán harcol a jemeni polgárháborúban. 

Az eset érdekessége, hogy ugyan a jemeni húszik vállalták a támadás felelősségét, az Egyesült Államok az őket támogató Iránt sejti a háttérben.  

A CNN szerint a támadást Irakból indíthatták. A társaság szakértője szerint a jemeni húsziak már több mint 200 dróntámadást indítottak a szaúdiak ellen, de még közelítőleg sem voltak olyan hatásosak, mint a mostani, amit szintén ebbe az irányba mutat. 

 Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egyenesen arról tweetelt, hogy 100 százalékig biztos benne, hogy Teherán áll a támadás hátterében, hogy nincs bizonyíték a jemeni operációra, és hogy Irán példátlan támadást indított a globális energiapiac ellen. 

A külügyminiszter arra kérte a nemzetközi közösség tagjait, hogy ítéljék el Iránt az ügyben, és ígéretet tett, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz majd az energiapiac stabilizálásra érdekében.  

A Fars iráni állami hírügynökség szerint Pompeo spekulációja minden alapot nélkülöz. (CCN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt