Egy francia bíróság szerint a klímakatasztrófa elég indok rá, hogy tiltakozók eltávolíthassák Macron portréját

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A klímakatasztrófa miatt tiltakozók a bírósági tárgyalás napján is leszedték Macron egyik portréját.Fotó: Samuel Boivin/NurPhoto

Egy lyoni bíró döntése értelmében a klímakatasztrófa elégséges indok rá, hogy az amiatt tiltakozók akár az államfő a közintézményekben kötelezően kihelyezett arcképének eltávolításával tiltakozzanak.

Fanny Delahalle és Pierre Goinciv idén februárban egy húszfős tiltakozó csoport részeként hatolt be Lyon egyik kerületi tanácsának épületébe, és vette le Emmanuel Macron elnök portréját a falról. Az ügyészség ezért 500 euróra büntette volna őket, mert szerintük ez "lopás, aminek semmi köze a klímaváltozás elleni harchoz".

Az ügyben eljáró bíró szerint is "nagyon nagy jelképes értékű tárgyat" loptak el a tüntetők, de szerinte a klímakatasztrófa még ennél is súlyosabb. "A klímaváltozás egy olyan konstans, amely természeti katasztrófákat okozva nagy hatással van az emberiség jövőjére, és amely ellen a szegényebb országok nem is tudják megvédeni magukat" - mondta.

Összességében arra jutott, hogy a tiltakozók betörése a tanácsházára legfeljebb kisebb közfelháborodást okozott csak, a kép levétele pedig "legitim felhívás volt az elnöknek". Az ügyészség jelezte, hogy fellebbezik az ítélet ellen. (Via The Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnék összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.