Közvetlenül, a méhlepényben károsítják a magzatot a légszennyezettséggel keletkező részecskék

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Kutatók először mutattak ki légszennyezettség nyomán szervezetbe jutott részecskéket a méhlepények magzati részén. 

Egész konkrétan minden bevizsgált placenta-szövetben, köbmilliméterenként több ezer nanorészecskét mutattak ki, ami bizonyítéka annak,  hogy az anya által belélegzett, a motorok által, vagy akár égetés útján keletkező részecskék képesek behatolni a placentába, és közvetlenül elérhetik a magzatot.  

Az összefüggés a vetélések száma és a koraszületések közt idáig is bizonyított volt. A most publikált kutatás azt bizonyítja, hogy a részecskék közvetlenül károsíthaják a magzatot, nem csak közvetetten, a kihordó anya szervezetén, illetve az azáltal kiváltott reakciókon keresztül. 

A Nature Communications-ben publikált kutatás során 25 nem dohányzó nő placentáját vizsgálták meg egy lézeres technológiával a belga Hasselt városában, ahol jócskán az uniós ajánlás alatt van a légszennyezettség. 

Minden esetben találtak nanorészecskéket a méhlepény magzati részében, és arányuk aszerint nőtt, hogy a vizsgált nők milyen közel laktak a nagyobb forgalmú útszakaszokhoz. Aki főút mellett lakott, annál 20 ezer nanorészecskét is találtak, aki távolabb, annál a szám ennek a fele is lehetett.

A légszennyezettség minden élő organizációra káros, minden egyes emberi sejtre, de különösen igaz ez a még fejlődésben lévő szervezetek sejtjeire.  

És bár a légszennyezettség sok helyen csökken a közlekedési szabályozások szigorítása miatt, a világ populációjának 90 százaléka még mindig olyan helyen él, ahol szintje meghaladja a Világegészségügyi Szervezet, a WHO által egészségesnek vagy ajánlottnak mondott szinteket. (Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.