Lényegében Pikó Andráséknak adott igazat az FVB

2019 szeptember 17., kedd 11:30
140

Lényegében helyt adott Pikó András józsefvárosi polgármesterjelölt a Helyi Választási Bizottság (HVB) kifogása ellen benyújtott panaszának a Fővárosi Választási Bizottság (FVB).

A HVB szeptember 11-i határozatában az ajánlóívek jogosulatlan feldolgozása miatt hozott határozatot Pikó kampányfőnöke ellen, miután a Magyar Nemzet két, sejtetésekkel teli, feltételes módban megfogalmazott cikkben a választók adatainak illetéktelen feldolgozásával vádolta Pikó kampánystábját.

Pikó fellebbezett a HVB döntése ellen, mert szerinte a testület nem is volt illetékes dönteni a kérdésben.

A Fővárosi Választási Bizottság egyhangú határozatában Pikó panaszát ebben elutasította, szerintük ugyanis a HVB-nek a kifogás eredeti tárgyában, a választási alapelvek megsértésében joga volt vizsgálódni. A HVB azonban nem emiatt, hanem az ajánlóívek jogosulatlan feldolgozása miatt hozott határozatot. Az FVB szerint a HVB ezzel túlterjeszkedett a kifogásban foglaltakon, ráadásul a jogsértés bizonyítékául csupán a két, feltételezéseken alapuló újságcikket vette alapul, mely a jogsértés tényének megállapításához nem szolgálhat kellő alapul.

Így végső soron az FVB megsemmisítette a HVB határozatát. (Via Fővárosi Választási Bizottság - .pdf)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt