Szagtalan füvet dob piacra egy kanadai startup

Washingtoni orvosi marihuána-telep (AFP PHOTO / Brendan Smialowski)Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI

Az ontariói Cannabco gyógyszergyártó múlt héten bejelentette, hogy hamarosan olyan marihuánát dobnak piacra, amely állagában, megjelenésében, hatásában pont olyan lesz, mint a fogyasztók által ismert fű, viszont alig lesz szaga. 

Kanadában nemsokára egy éve lesz, hogy legalizálták a marihuánát. 

A „Purecann néven forgalomba kerülő cuccról a cég azt ígéri, hogy nem csak a nadrágzsebben, retikülben, hátizsákban nem lesz felismerhető illata, de meggyújtva sem eregeti majd a jól ismert aromát - legalábbis nem olyan intenzíven, mint a minőségi anyagok esetében az ismert. 

Mert a fogyasztók ugyan szeretik a fű szagát, azért az tud kellemetlen helyzeteket teremteni, különösen zárt térben történő fogyasztáskor, vagy akár közlekedés közben. 

A céget vezető Mark Pellicane annyira lelkes, hogy már a termék bejelentéséről szóló közleményben arról, hogy amikor először összejött az egyelőre homályban maradó fejlesztőcéggel, azonnal dollárjeleket látott a szeme előtt, bár az is lehet, hogy már az első tesztek mellékhatása volt.

Az eljárásról keveset tudni, de már így is felvet kérdéseket, így például a Vice által megszólaltatott, az orvosi marihuánafelhasználás szabályzásában avatott, Massachusetts-i Peter Grinspoon fel is vetette, hogy megoldhatatlannak tűnik úgy kimosni, vagy eltávolítani a jellegzetes szagot előidéző terpéneket a növényből, hogy az érdemben ne változtassa meg annak ízét például. 

A pontos technológia azért is lehet téma később is az ügyben, mivel egyes kutatások szerint a terpének kihatással lehetnek a szer egészségügyi hatásaira is. (Vice)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.