Szagtalan füvet dob piacra egy kanadai startup

drog
2019 szeptember 17., 15:39
Washingtoni orvosi marihuána-telep (AFP PHOTO / Brendan Smialowski)
photo_camera Washingtoni orvosi marihuána-telep (AFP PHOTO / Brendan Smialowski) Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI

Az ontariói Cannabco gyógyszergyártó múlt héten bejelentette, hogy hamarosan olyan marihuánát dobnak piacra, amely állagában, megjelenésében, hatásában pont olyan lesz, mint a fogyasztók által ismert fű, viszont alig lesz szaga. 

Kanadában nemsokára egy éve lesz, hogy legalizálták a marihuánát. 

A „Purecann néven forgalomba kerülő cuccról a cég azt ígéri, hogy nem csak a nadrágzsebben, retikülben, hátizsákban nem lesz felismerhető illata, de meggyújtva sem eregeti majd a jól ismert aromát - legalábbis nem olyan intenzíven, mint a minőségi anyagok esetében az ismert. 

Mert a fogyasztók ugyan szeretik a fű szagát, azért az tud kellemetlen helyzeteket teremteni, különösen zárt térben történő fogyasztáskor, vagy akár közlekedés közben. 

A céget vezető Mark Pellicane annyira lelkes, hogy már a termék bejelentéséről szóló közleményben arról, hogy amikor először összejött az egyelőre homályban maradó fejlesztőcéggel, azonnal dollárjeleket látott a szeme előtt, bár az is lehet, hogy már az első tesztek mellékhatása volt.

Az eljárásról keveset tudni, de már így is felvet kérdéseket, így például a Vice által megszólaltatott, az orvosi marihuánafelhasználás szabályzásában avatott, Massachusetts-i Peter Grinspoon fel is vetette, hogy megoldhatatlannak tűnik úgy kimosni, vagy eltávolítani a jellegzetes szagot előidéző terpéneket a növényből, hogy az érdemben ne változtassa meg annak ízét például. 

A pontos technológia azért is lehet téma később is az ügyben, mivel egyes kutatások szerint a terpének kihatással lehetnek a szer egészségügyi hatásaira is. (Vice)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.