10 év után először csökkent a világon a légi úton szállított áru mennyisége idén, és a hozamcsökkenés is jelentős

10 év után először világszerte csökken a légi úton szállított áru mennyisége ebben az évben, emellett a hozamcsökkenés is jelentős, de az iparág elég rugalmas ahhoz, hogy átvészelje ezt az időszakot – mondta Sergiu Sarasan, a nemzetközi légi Szállítási Szövetség (IATA) regionális üzletági igazgatója Budapesten.

A RepülésVilág légi áruszállítási konferencián az igazgató közölte: 3,5 százalékkal csökkent az első 7 hónapban az áru-tonnakilométerben mért teljesítmény az előző évihez képest, elsősorban az USA és Kína közti kereskedelmi háború miatt.

Sergui Sarasan emellett kiemelte, hogy 2025-re az e-kereskedelem fellendülése miatt naponta 500 millió csomagot kell majd kiszállítani a nagyvárosokba, ami próbára teszi az áruszállítási üzletágat. Az áruszállítási iparágnak is foglalkoznia kell a környezetvédelmi hatásokkal, és a hatékonyságnövelés mellett alacsonyabb károsanyag-kibocsátású, fiatalabb repülőgépflottát kell fenntartaniuk – mondta.

Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója a konferenciát köszöntő beszédében azt mondta: a ferihegyi repülőtéren 2015 és 2018 között 60 százalékkal nőtt a kezelt áru mennyisége, a növekedés üteme az utasforgalomét is meghaladja. Szerinte az áruszállításnak ugyanazt a figyelmet kellene megkapnia, mint az utasszállításnak, mert ugyanolyan fontos a gazdaságban.

Sinka „Popey” Zsolt erőművész Guinness-rekordkísérlete során egy körülbelül kilencven tonna tömegű Airbus A300-600 típusú áruszállító repülőgépet húz el fogával a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2014. április 8-án.Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára azt mondta: a kormány célja, hogy Magyarország – kihasználva a földrajzi elhelyezkedését – központi szerepet kapjon a logisztikában, ehhez kapcsolódnak a kormány infrastrukturális beruházásai is, köztük az M4-es autópálya fejlesztése. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.