Az életéért retteg az ukrán jegybank volt elnöke

Valerija Gontareva 2017 áprilisában, még az ukrán jegybank elnökeként. Több oligarha már akkor be akarta börtönöztetni.Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Az életéért retteg, mondta a BBC-nek Valerija Gontareva, az ukrán jegybank volt elnöke, miután keddre virradóra felgyújtották a házát Kijev határában. Elmondása szerint ez csak az utolsó volt az őt ért támadások sorában. Mint mondta, augusztusban Londonban elgázolta egy autó, miközben ő egy zebrán kelt át. A fia autóját felgyújtották. Kijevi lakásába betörtek, most pedig a házát is felgyújtották.

Gontareva szerint mindez egykori jegybankelnöki tevékenységével, azon belül is azzal függhet össze, hogy 2016-ban ő határozott Ukrajna legnagyobb kereskedelmi bankjának, a Privatbanknak az államosításáról. Állítása szerint ezzel összefüggésben több fenyegetést is kapott. "Nincs rá bizonyítékom, de szerintem összefüggenek" - mondta a BBC-nek.

A Privatbank legnagyobb tulajdonosa az államosítás előtt Ihor Kolomojszki volt - az ő tévécsatornáján futott az a sorozat, ami népszerűvé tette Volodimir Zelenszkij jelenlegi ukrán elnököt, akit épp ezért az oligarcha emberének is tartanak. Például jelenleg is Kolomojszki egykori ügyvédje a kabinetfőnöke.

Kolomojszki korábban tagadta, hogy bármi köze lenne a fenyegetésekhez. A hétvégén pedig azt nyilatkozta, hogy Gontarevának "sok ellensége van". Majd arról is beszélt, hogy szerinte Gontareva hazudik a fenyegetésekről. "Mikor láttál már valakit, akit megfenyegettek, nyíltan beszéni arról, hogy megfenyegették" - nyilatkozta a Novoje Vremja ukrán hírszájtnak.

A Privatbank 2016-os államosításakor a bankot 4,5 milliárd euróval tőkésítették fel, hogy megakadályozzák a csődjét. A pénzügyi nyomozók akkor a bank volt tulajdonosait, például Kolomojszkit okolták a bank nehéz helyzetéért, mert bevett gyakorlatuk volt saját vállalkozásaik hitelezése. Kolomojszki tagadja a vádat, de az elmúlt három évet azért önkéntes száműzetésben inkább Svájcban és Izraelben töltötte, egészen Zelenszkij megválasztásáig, amikor hirtelen visszatért hazájába. (Via BBC)