Az életéért retteg az ukrán jegybank volt elnöke

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Valerija Gontareva 2017 áprilisában, még az ukrán jegybank elnökeként. Több oligarha már akkor be akarta börtönöztetni.Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Az életéért retteg, mondta a BBC-nek Valerija Gontareva, az ukrán jegybank volt elnöke, miután keddre virradóra felgyújtották a házát Kijev határában. Elmondása szerint ez csak az utolsó volt az őt ért támadások sorában. Mint mondta, augusztusban Londonban elgázolta egy autó, miközben ő egy zebrán kelt át. A fia autóját felgyújtották. Kijevi lakásába betörtek, most pedig a házát is felgyújtották.

Gontareva szerint mindez egykori jegybankelnöki tevékenységével, azon belül is azzal függhet össze, hogy 2016-ban ő határozott Ukrajna legnagyobb kereskedelmi bankjának, a Privatbanknak az államosításáról. Állítása szerint ezzel összefüggésben több fenyegetést is kapott. "Nincs rá bizonyítékom, de szerintem összefüggenek" - mondta a BBC-nek.

A Privatbank legnagyobb tulajdonosa az államosítás előtt Ihor Kolomojszki volt - az ő tévécsatornáján futott az a sorozat, ami népszerűvé tette Volodimir Zelenszkij jelenlegi ukrán elnököt, akit épp ezért az oligarcha emberének is tartanak. Például jelenleg is Kolomojszki egykori ügyvédje a kabinetfőnöke.

Kolomojszki korábban tagadta, hogy bármi köze lenne a fenyegetésekhez. A hétvégén pedig azt nyilatkozta, hogy Gontarevának "sok ellensége van". Majd arról is beszélt, hogy szerinte Gontareva hazudik a fenyegetésekről. "Mikor láttál már valakit, akit megfenyegettek, nyíltan beszéni arról, hogy megfenyegették" - nyilatkozta a Novoje Vremja ukrán hírszájtnak.

A Privatbank 2016-os államosításakor a bankot 4,5 milliárd euróval tőkésítették fel, hogy megakadályozzák a csődjét. A pénzügyi nyomozók akkor a bank volt tulajdonosait, például Kolomojszkit okolták a bank nehéz helyzetéért, mert bevett gyakorlatuk volt saját vállalkozásaik hitelezése. Kolomojszki tagadja a vádat, de az elmúlt három évet azért önkéntes száműzetésben inkább Svájcban és Izraelben töltötte, egészen Zelenszkij megválasztásáig, amikor hirtelen visszatért hazájába. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.