Felmentették a szülőket, akiknek a 3 éves fiát agyonütötte a lopott árammal működő hűtő

baleset
2019 szeptember 18., 12:44

A Nyíregyházi Törvényszék jogerősen felmentette azt a tiszavasvári férfit és nőt, akiknek a 3 éves fia 2015-ben halálos áramütést szenvedett a lakásukban lévő, lopott árammal működtetett hűtőszekrény miatt.

A bíróság még július 2-án mentette fel a szülőket a gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vád alól, az ítélet ellen viszont fellebbezést jelentett be az ügyészség. A fellebbviteli főügyészség később visszavonta az ügyészi fellebbezést, így a bíróság elsőfokú ítélete jogerőre emelkedett.

A tényállás szerint a vádlottak élettársi kapcsolatban éltek, 5 kiskorú gyereküket nevelték a közmű nélküli ingatlanban. A lakásba 2015-ben egy ismeretlen – a vádlottak tudtával és beleegyezésével – szívességből vezette be az áramot úgy, hogy az utcán lévő hálózati vezetékre egy kampót akasztott és a vezetéket a lakóház utcafront felőli ablakán át húzta be a házba.

2015. július 27-én a vádlottak egyik kiskorú gyereke játék közben véletlenül hozzáért a szabálytalanul bekötött villanyárammal üzemeltetett, földelés nélküli hűtőszekrény hátsó, fém alkatrészéhez és halálos áramütést szenvedett.

A felmentő ítélet indoklása szerint a mélyszegénységben élő vádlottak olyan lakásban éltek a gyerekeikkel, ami semmilyen közművel nem rendelkezett, a lakásba sem víz, sem gáz, sem elektromos áram nem volt bekötve.

A bíróság az eljárás során beszerzett elmeorvos-szakértői és igazságügyi pszichológus szakértői vélemények és a tanúvallomások alapján megállapította, a szülőknek alacsony iskolázottságuk miatt korlátozott a beszámítási képességük, vagyis, bár tisztában voltak azzal, hogy illegálisan nem szabad elektromos áramot vételezni, de „alacsony intellektusuk és beszámítási képességük korlátozottsága miatt nem tudták felmérni, hogy ez egy ember halálát okozhatja” – közölte Resán Dalma, a törvényszék sajtószóvivője. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.