India betiltja az e-cigit

Betiltják az elektromos cigarettát Indiában, mert veszélyezteti a fiatalok egészségét – közölte az indiai szövetségi pénzügyminiszter.

Nirmala Szítáraman szerint a szövetségi kabinet jóváhagyta az elektromos cigaretták gyártását, importját, exportját, szállítását, szétosztását, értékesítését, tárolását és hirdetését tiltó rendeletet, ami kiterjed a hasonló termékek előállítására is.

Indiában most nem gyártanak e-cigarettákat, hanem azokat importálják vagy összeszerelik az országban.

Az új szabályozás értelmében azok, akik először szegik meg a tilalmat, 1 év börtönbüntetést és 100 ezer rúpia (423 ezer forint) pénzbüntetést kaphatnak, míg a visszaesőket akár 3 év börtönre vagy 500 ezer rúpia megfizetésére kötelezhetik.

Indiában egyelőre nem készültek tanulmányok az e-cigaretta használatának egészségre gyakorolt hatásairól, de az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a fiatalokra nézve komoly kockázatot jelenthet.

A rendelet megszületését az Indiai Orvostudományi Kutatási Tanács és több más, hasonló szervezet is támogatta, valamint a gazdálkodók is az e-cigaretták betiltását szorgalmazták, mondván: azok negatív hatással vannak a dohánytermelésre.

A kormány rendeletét hat hónapon belül kell jóváhagynia az indiai parlamentnek. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.