India betiltja az e-cigit

külföld
2019 szeptember 18., 14:32

Betiltják az elektromos cigarettát Indiában, mert veszélyezteti a fiatalok egészségét – közölte az indiai szövetségi pénzügyminiszter.

Nirmala Szítáraman szerint a szövetségi kabinet jóváhagyta az elektromos cigaretták gyártását, importját, exportját, szállítását, szétosztását, értékesítését, tárolását és hirdetését tiltó rendeletet, ami kiterjed a hasonló termékek előállítására is.

Indiában most nem gyártanak e-cigarettákat, hanem azokat importálják vagy összeszerelik az országban.

Az új szabályozás értelmében azok, akik először szegik meg a tilalmat, 1 év börtönbüntetést és 100 ezer rúpia (423 ezer forint) pénzbüntetést kaphatnak, míg a visszaesőket akár 3 év börtönre vagy 500 ezer rúpia megfizetésére kötelezhetik.

Indiában egyelőre nem készültek tanulmányok az e-cigaretta használatának egészségre gyakorolt hatásairól, de az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a fiatalokra nézve komoly kockázatot jelenthet.

A rendelet megszületését az Indiai Orvostudományi Kutatási Tanács és több más, hasonló szervezet is támogatta, valamint a gazdálkodók is az e-cigaretták betiltását szorgalmazták, mondván: azok negatív hatással vannak a dohánytermelésre.

A kormány rendeletét hat hónapon belül kell jóváhagynia az indiai parlamentnek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.