Jó nagy patthelyzetet teremtettek az izraeli választók

külföld
2019 szeptember 18., 04:22
comments 61
Benjamin Netanjahu értékeli a választás eredményeit hívei előtt.
photo_camera Benjamin Netanjahu értékeli a választás eredményeit hívei előtt. Fotó: MENAHEM KAHANA/AFP

A szavazatok 90 százalékának feldolgozása alapján az áprilisi választáshoz hasonlóan most is patthelyzet alakult ki Izraelben. Pedig Benjamin Netanjahu, aki 2009 márciusa óta miniszterelnöke az országnak, az áprilisi választás eredményei után azért döntött inkább újra az előrehozott választások mellett, mert azt remélte, hogy stabil többséget szerezhet a kormányának.

Egyelőre az se biztos, hogy egyáltalán a győzelmet megszerezte-e: a pillanatnyi állás szerint, 90 százalékos feldolgozottság mellett, Netanjahu pártja, a Likud és legnagyobb riválisa, Beni Gantz Kék-Fehér pártja egyaránt 32 képviselői helyet szerzett a 120 tagú izraeli parlamentben. A jelen állás szerint Netanjahu pártjának a koalíciós partnereivel együtt is csak 56 képviselői helye van a parlamentben - és a koalíciós partnerei közül a legnagyobb, a jelen állás szerint 9 képviselői helyet szerző Jiszráel Beiteinu vezetője, Avigdot Lieberman választások előtti nyilatkozataiban nemzeti egységkormány szükségességét emlegette. Mivel ő lehet a királycsináló, ez nem sok jót jelez előre Netanjahunak.

Lieberman pártja amúgy csak a negyedik legnagyobb erő lesz a parlamentben, a harmadik helyet 12 képviselővel az izraeli arabok Egyesült Listája szerezte meg.

Az eredmények alapján tehát egyelőre csak annyi biztos, hogy feszült, elhúzódó kormányalakítási tárgyalásokra számíthatunk, nem látszik gyors megoldás. (Via Haaretz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.