Jó nagy patthelyzetet teremtettek az izraeli választók

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Benjamin Netanjahu értékeli a választás eredményeit hívei előtt.Fotó: MENAHEM KAHANA/AFP

A szavazatok 90 százalékának feldolgozása alapján az áprilisi választáshoz hasonlóan most is patthelyzet alakult ki Izraelben. Pedig Benjamin Netanjahu, aki 2009 márciusa óta miniszterelnöke az országnak, az áprilisi választás eredményei után azért döntött inkább újra az előrehozott választások mellett, mert azt remélte, hogy stabil többséget szerezhet a kormányának.

Egyelőre az se biztos, hogy egyáltalán a győzelmet megszerezte-e: a pillanatnyi állás szerint, 90 százalékos feldolgozottság mellett, Netanjahu pártja, a Likud és legnagyobb riválisa, Beni Gantz Kék-Fehér pártja egyaránt 32 képviselői helyet szerzett a 120 tagú izraeli parlamentben. A jelen állás szerint Netanjahu pártjának a koalíciós partnereivel együtt is csak 56 képviselői helye van a parlamentben - és a koalíciós partnerei közül a legnagyobb, a jelen állás szerint 9 képviselői helyet szerző Jiszráel Beiteinu vezetője, Avigdot Lieberman választások előtti nyilatkozataiban nemzeti egységkormány szükségességét emlegette. Mivel ő lehet a királycsináló, ez nem sok jót jelez előre Netanjahunak.

Lieberman pártja amúgy csak a negyedik legnagyobb erő lesz a parlamentben, a harmadik helyet 12 képviselővel az izraeli arabok Egyesült Listája szerezte meg.

Az eredmények alapján tehát egyelőre csak annyi biztos, hogy feszült, elhúzódó kormányalakítási tárgyalásokra számíthatunk, nem látszik gyors megoldás. (Via Haaretz)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.