Trump szerint a hajléktalanok rontják az elegáns ingatlanok értékét

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.
Donald Trump távozóban Kaliforniából.Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Donald Trump a héten új ellenséget talált magának, napok óta a hajléktalanokkal foglalkozik, már abban az értelemben, hogy folyamatosan a létezésükön háborog. Kedden Kaliforniában járva beszélt arról, hogy a hajléktalanok "kárt okoznak a presztízsingatlanokat kereső adófizetőknek", már amennyiben puszta létükkel rontják az ingatlanok presztízsét. "A legjobb főutainkon, a legjobb utcáinkban, a legjobb kapualjainkban élnek" - mondta elnöki különgépe fedélzetén az újságíróknak. "Akik azokban az épületekben laknak, hatalmas adókat fizetnek, pedig a presztízsük miatt választották azokat az épületeket" - mondta.

Mindezt alátámasztandó azt állította, hogy beszélt "külföldi emberekkel, külföldi lakókkal" Kaliforniában, akik - ha egyáltalán léteznek, és nem csak kitalálta őket - állítólag azt mondták neki, hogy már Kalifornia elhagyását fontolgatják a hajléktalanok miatt. "Sok esetben a városok presztízse miatt jöttek más országokból Los Angelesbe és San Franciscóba, erre hirtelen sátrak. Sátrak százai és százai, és irodaházak bejáratában élő emberek. És ezért el akarnak menni. És a San Franciscó-iaknak elegük van. És a Los Angeles-ieknek elegük van. Mi meg nézzük, és valamit csinálni fogunk" - fejtegette.

Hogy pontosan mire gondol, amikor azt mondja, hogy csinálni fog valamit, az szokás szerint rejtély, mivel a hajléktalanság és a vele járó jelenségek szinte kivétel nélkül tagállami vagy helyi önkormányzati hatáskörbe tartozó problémák, a szövetségi hatóságok nem nagyon tehetnek semmit ezekben az ügyekben. (Via NBC News)