Ausztria blokkolhatja az EU kereskedelmi megállapodását a dél-amerikai országokkal

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Osztrák parlamenti képviselők komoly akadályt gördíthetnek az EU és a dél-amerikai országok között megkötött kereskedelmi egyezmény elé, miután úgy szavaztak, hogy az osztrák kormánynak meg kell vétóznia a megállapodást, írja a BBC

A megállapodás szövege húsz év alatt született meg, ez lenne a legnagyobb kereskedelmi szerződés az EU történetében. Ugyanakkor azt már eddig is lehetett tudni, hogy Franciaország és Írország vétóval fenyegetőzik, mondván, hogy Brazília nem tesz eleget az Amazonas-medencében kitört erdőtűzek megfékezéséért. (Igaz, a francia és az ír esetnél felmerült, hogy e országok vezetőinek jól felfogott érdeke is lehet az úgynevezett Mercosur-országokkal kötött üzlettel szembeni fellépés.)

Az osztrák parlament albizottságában egy párt kivételével az összes elutasította a megállapodást, a tiltakozók sora a szélsőjobbtól a balközépig terjedt. 

Ez pedig komoly gondot jelenthet az egész Mercosur-megálapodás számára, mivel elfogadásához az EU kormányok egyhangú támogatása szükséges. 

A balközép SPÖ képviselője, Jörg Leichtfried szerint a vétó komoly sikert jelent a fogyasztóknak, a környezetnek és az emberi jogoknak is, mivel a megállapodás ártana a klímavédelemnek és a munkavállalói jogoknak is Dél-Amerikában.  

Az osztrák szakszervezeteket tömörítő ÖGB a megállapodás ellen kampányolt, mivel szerintük a tervezet elsősorban az ipari szereplők érdekeit vette figyelembe, nem pedig az emberekét. 

Az osztrák iparkamara ugyanakkor támogatta a megállapodást, és szerintük szerepelt benne egy elköteleződés a párizsi klímaegyezményben foglaltak betartására, illetve az Amazonas-medencében zajló erdőirtások leállítására. 

A megállapodást egyedül a liberális Neos párt nem vétózta meg, szerintük inkább újratárgyalásra lenne szükség. Ausztriában szeptember 29-én lesznek parlamenti választások, miután szétesett a koalíció, mert rejtett kamerával rögzített felvételekből kiderült, hogy a szélsőjobb vezére hogyan árulta az országot az oroszoknak. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.