Ausztria blokkolhatja az EU kereskedelmi megállapodását a dél-amerikai országokkal

eu
2019 szeptember 19., 13:22
comments 25

Osztrák parlamenti képviselők komoly akadályt gördíthetnek az EU és a dél-amerikai országok között megkötött kereskedelmi egyezmény elé, miután úgy szavaztak, hogy az osztrák kormánynak meg kell vétóznia a megállapodást, írja a BBC

A megállapodás szövege húsz év alatt született meg, ez lenne a legnagyobb kereskedelmi szerződés az EU történetében. Ugyanakkor azt már eddig is lehetett tudni, hogy Franciaország és Írország vétóval fenyegetőzik, mondván, hogy Brazília nem tesz eleget az Amazonas-medencében kitört erdőtűzek megfékezéséért. (Igaz, a francia és az ír esetnél felmerült, hogy e országok vezetőinek jól felfogott érdeke is lehet az úgynevezett Mercosur-országokkal kötött üzlettel szembeni fellépés.)

Az osztrák parlament albizottságában egy párt kivételével az összes elutasította a megállapodást, a tiltakozók sora a szélsőjobbtól a balközépig terjedt. 

Ez pedig komoly gondot jelenthet az egész Mercosur-megálapodás számára, mivel elfogadásához az EU kormányok egyhangú támogatása szükséges. 

A balközép SPÖ képviselője, Jörg Leichtfried szerint a vétó komoly sikert jelent a fogyasztóknak, a környezetnek és az emberi jogoknak is, mivel a megállapodás ártana a klímavédelemnek és a munkavállalói jogoknak is Dél-Amerikában.  

Az osztrák szakszervezeteket tömörítő ÖGB a megállapodás ellen kampányolt, mivel szerintük a tervezet elsősorban az ipari szereplők érdekeit vette figyelembe, nem pedig az emberekét. 

Az osztrák iparkamara ugyanakkor támogatta a megállapodást, és szerintük szerepelt benne egy elköteleződés a párizsi klímaegyezményben foglaltak betartására, illetve az Amazonas-medencében zajló erdőirtások leállítására. 

A megállapodást egyedül a liberális Neos párt nem vétózta meg, szerintük inkább újratárgyalásra lenne szükség. Ausztriában szeptember 29-én lesznek parlamenti választások, miután szétesett a koalíció, mert rejtett kamerával rögzített felvételekből kiderült, hogy a szélsőjobb vezére hogyan árulta az országot az oroszoknak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.