Egy videófelvétel is előkerült a feketére festett Trudeau-ról

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Rövid időn belül két fénykép és egy videó is előkerült arról, ahogy Kanada miniszterelnöke, Justin Trudeau még fiatalabb korában feketének maszkírozta magát különféle rendezvényeken, írja a BBC

Trudeau szerdán, amikor még csak a fotók voltak ismertek, már elnézést kért, rasszistának nevezve a hasonló cselekedeteket. Az egyik fotó idején még diák, a másik elkészültekor viszont már tanár volt, a képek a kilencvenes években készültek.

Más politikus esetén nem is feltétlen keltettek volna ekkora hullámokat, de a progresszív-liberális Trudeau eddig is mindenféle rasszizmus és megkülönböztetés ellen szónokolt, Kanadában pedig októberben választások jönnek, így a felvételek számára nagyon kellemetlen időpontban kerültek nyilvánosságra. Arról, hogy egy ciklus után mivé lett Trudeau liberális kormányzása, nemrég részletesen is írtunk

A videót a kanadai Global News publikálta, a feketére festett arcú Trudeau pedig többek között grimaszol a felvételen. Feltételezések szerint a kora 20-as éveiben lehetett ekkor. 

Az úgynevezett blackface-festés, azaz a fehérek, akik magukat feketére festették, ekkoriban még bevettebb dolognak számított a bulikban, a szórakoztatóipar is élt vele, igaz, már ekkor is sokan rasszista gesztusnak tartották, hiszen nem egyszerűen a fekete bőrszínt utánozták ilyenkor a viselői, hanem jellemzően bizonyos feketékkel társított sztereotípiákat is. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.