Kínos partifotók miatt kért elnézést Kanada liberális miniszterelnöke

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az utóbbi időben rájár a rúd Justin Trudeau kanadai miniszterelnökre, akiről most a Time ásott elő egy 2001-es, kínos partifotót. Ez a vancouveri West Point Grey Academy nevű magániskola „Ezeregyéjszaka meséi” tematikájú buliján készült, és az látszik rajta, hogy Trudeau az Aladdin egyik szereplőjének öltözött: turbánt, hosszú ruhát és brownface-t viselt, vagyis

be volt festve az arca.

Ennek hagyományosan erős rasszista jelentése van, és a 19. század óta többnyire fehér emberek használták arra, hogy a feketéken gúnyolódjanak. Trudeau a fotó megjelenése után elnézést kért, és azt mondta, nem szabadott volna ilyet tennie. Amikor megkérdezték, rasszistának tartja-e a fotót, igent mondott. „Akkoriban nem tekintettem rasszistának, de most már jobban látjuk ezt”. 

Trudeau abban az időszakban franciát tanított az iskolában, a buli pedig nyitott volt a többi dolgozó és a diákok számára is. A West Gray Academy Vancouver egyik legdrágább magániskolájának számít, ahol az éves tandíj 22 ezer dollártól 23 500 dollárig terjedhet. A Time megjegyzi, hogy Trudeau 2015-ös kampányában nem beszélt erről az időszakról, inkább azt hangoztatta, hogy állami iskolában is tanított. 

Trudeau most azt is elismerte, hogy korábban, még gimnazistaként ugyanilyen sminkben adta elő a Day-O című jamaikai népdalt, amit általában az afroamerikai énekes és aktivista, Harry Belafonte énekelt. „Mélységesen megbántam” - mondta. 

A botrány azért sem jön jókor Trudeau-nak, mert éppen most készül az újraváasztására, és mostanában egyébként is sok kényes üggyel kellett megbírkóznia. Márciusban például kiderült: nyomást gyakorolt korábbi igazságügy-miniszterére annak érdekében, hogy legyen elnéző egy korrupciós ügybe keveredett építőipari céggel szemben. 

Trudeau 2015-ben lett Kanada miniszterelnöke, és az évek során több, látványos gesztussal próbálta magát a populista jobboldal ellenpólusaként meghatározni. Nemrég ebben a cikkben írtunk róla, hogy hiába tette világszerte ismertté a Trudeau-márkát, a korrupciós botránya mellett úgy tűnik, az ígéreteit sem tartotta be. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.