Kínos partifotók miatt kért elnézést Kanada liberális miniszterelnöke

2019 szeptember 19., csütörtök 2:36
461

Az utóbbi időben rájár a rúd Justin Trudeau kanadai miniszterelnökre, akiről most a Time ásott elő egy 2001-es, kínos partifotót. Ez a vancouveri West Point Grey Academy nevű magániskola „Ezeregyéjszaka meséi” tematikájú buliján készült, és az látszik rajta, hogy Trudeau az Aladdin egyik szereplőjének öltözött: turbánt, hosszú ruhát és brownface-t viselt, vagyis

be volt festve az arca.

Ennek hagyományosan erős rasszista jelentése van, és a 19. század óta többnyire fehér emberek használták arra, hogy a feketéken gúnyolódjanak. Trudeau a fotó megjelenése után elnézést kért, és azt mondta, nem szabadott volna ilyet tennie. Amikor megkérdezték, rasszistának tartja-e a fotót, igent mondott. „Akkoriban nem tekintettem rasszistának, de most már jobban látjuk ezt”. 

Trudeau abban az időszakban franciát tanított az iskolában, a buli pedig nyitott volt a többi dolgozó és a diákok számára is. A West Gray Academy Vancouver egyik legdrágább magániskolájának számít, ahol az éves tandíj 22 ezer dollártól 23 500 dollárig terjedhet. A Time megjegyzi, hogy Trudeau 2015-ös kampányában nem beszélt erről az időszakról, inkább azt hangoztatta, hogy állami iskolában is tanított. 

Trudeau most azt is elismerte, hogy korábban, még gimnazistaként ugyanilyen sminkben adta elő a Day-O című jamaikai népdalt, amit általában az afroamerikai énekes és aktivista, Harry Belafonte énekelt. „Mélységesen megbántam” - mondta. 

A botrány azért sem jön jókor Trudeau-nak, mert éppen most készül az újraváasztására, és mostanában egyébként is sok kényes üggyel kellett megbírkóznia. Márciusban például kiderült: nyomást gyakorolt korábbi igazságügy-miniszterére annak érdekében, hogy legyen elnéző egy korrupciós ügybe keveredett építőipari céggel szemben. 

Trudeau 2015-ben lett Kanada miniszterelnöke, és az évek során több, látványos gesztussal próbálta magát a populista jobboldal ellenpólusaként meghatározni. Nemrég ebben a cikkben írtunk róla, hogy hiába tette világszerte ismertté a Trudeau-márkát, a korrupciós botránya mellett úgy tűnik, az ígéreteit sem tartotta be. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt