Netanjahu összefogna a legnagyobb ellenfelével, hogy kormányon maradhasson

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Miután az izraeli választáson patthelyzet alakult ki, Benjamin Netanjahu miniszterelnök koalíciós partnernek kérte fel legnagyobb riválisát, Benny Gantzot, a Kék-Fehér párt vezetőjét. Utóbbi egyelőre nem reagált a meglepő felkérésre, de Gantz várhatóan még csütörtökön meg fog szólalni. 

Netanjahu 2009 márciusa óta miniszterelnöke az országnak, és az áprilisi választás eredményei után azért döntött inkább újra az előrehozott választások mellett, mert azt remélte, hogy stabil többséget szerezhet a kormányának. A koalíciós felkérés jól mutatja, mennyire nem sikerült ezt elérni. 

„A kampányban egy jobboldali kormány felállásáért küzdöttem, de legnagyobb sajnálatomra az eredmények azt mutatják, hogy ez lehetetlen” - idézi Netanjahut a The Guardian. 

„Benny, széleskörű egységkormányra van szükség, még ma. A nemzet azt várja tőlünk, mindkettőnktől, hogy bizonyítsuk a felelősségérzetünket, és működjünk együtt.”A Haaretz grafikonja alapján a szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága mellett a Kék-Fehér pártnak 33, Netanjahunak pedig a koalíciós partnereivel együtt 55 helye van a törvényhozásban, pedig 61-re lenne szüksége. 

Szerdán Gantz is egységkormányról beszélt, ugyanakkor a miniszterelnökkel kapcsolatos korrupciós vádak miatt kizárta, hogy összefogna a Likuddal. Netanjahu nem csak a hatalomért, de a szabadságáért is küzd, hiszen két héten belül három ügyében is meghallgatások kezdődnek. Bár tagadja a bűnösségét, akkor lenne nagyobb esélye elkerülni a vádemelést, ha sikerülne kormányt alakítania. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.