Az izraeli főállamügyész közölte, hogy bizalommal való visszaélés, csalás és vesztegetés miatt akar vádat emelni Netanjahu ellen

bűnügy
2019 február 28., 17:03
comments 120

Aviháj Mandelblit izraeli főállamügyész csütörtökön, 40 nappal a választások előtt informálta Benjamin Netanjahu jogi képviselőit, hogy vádat akar emelni az izraeli miniszterelnök ellen bizalommal való visszaélés, csalás és vesztegetés miatt, véget vetve az utóbbi hetek találgatásainak – írja a Haaretz.

A Likud párt reggel még benyújtott egy petíciót a Legfelsőbb Bíróságnak, hogy kérje a bejelentés elhalasztását a választások utánra, mondván: a Knesszet-listák már leadásra kerültek, így Mandelblit időzítése precedens nélküli. A beadványt a bíróság elutasította.

Mandelblit bejelentése nem jelent végleges döntést. A meghallgatások a választások után kezdődnek, Netanjahu akkor mondhatja el a saját verzióját, amivel meg is változtathatja a legfőbb ügyész álláspontját. De ha ez nem jön össze, Mandelblit hivatalosan is vádat emel.

Netanjahu kezdetektől azt mondja, hogy nem fog lemondani, hiszen „nem lesz semmi, mert nem volt semmi”, az ügy csak az ellenzék ármánykodása. A törvény nem fogalmaz egyértelműen arról, hogy a vádemelés után a miniszterelnöknek le kell-e mondania.

photo_camera Fotó: Ronen Zvulun/AFP

Ebben a három ügyben gyanúsítják a miniszterelnököt:

  1. 1000. számú ügy: Netanjahu és a felesége közel 1 millió sékelnyi szivart és pezsgőt fogadtak el ajándékként az izraeli születésű hollywoodi producer, Árnon Milhán milliárdostól és James Packer ausztrál üzletembertől.
  2. 2000. számú ügy: Betanjahu tárgyalt Árnon Mozesszel, a Jediot Áhronot kiadójával, és felajánlotta, hogy kedvező cikkekért cserébe stabilizálja az újság helyzetét a fő rivális Israel Hayommal szemben.
  3. 4000. számú ügy: Saul Elovith, a Bezeq óriástelekomcég főrészvényese utasította a nála lévő Walla híroldalt, hogy szabályozási kedvezményekért cserébe pozitív médiavisszhanggal kezelje Netanjahut és a családját. Ezután a Bezeq engedélyt kapott a Yes műholdas kábelszolgáltató megvásárlására.

Mandelblit több hónap vizsgálódás után hozta meg a döntését. Ezalatt 20 tisztviselőt meghallgattak az Igazságügyi Minisztériumból, és megvizsgáltak egy rakás bizonyítékot, amit 3 év nyomozás alatt találtak. Körülbelül 140-en tanúskodtak a korrupciós ügyekben.

Az idei előrehozott választás egyik fontos tényezője lehet, hogy a főállamügyész vádat emel a korrupciós ügyekben. (A Likud a korrupciós ügyeket feltáró újságírók képeivel tett ki plakátokat, mondván, nem ők fognak dönteni a választáson.) Netanjahunak a vádemelés miatt is nehezére eshet koalíciós partnert találni, ezért nyitott a szélsőjobboldal felé. (Haaretz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt