Üzleti titok, hogy miért és mennyiért vett az MVM egy veszteséges vízerőművet Erdélyben

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Magyar Hang ír arról, hogy Fónagy János államtitkár írásbeli kérdésre adott válaszában árulta el, nem tartozik a nyilvánosságra, miért és mennyiért vásárolt veszteséges vízerőművet Erdélyben az állami tulajdonú MVM romániai leányvállalata. 

A lap augusztus véégn írt arról, magyar közpénzből vett veszteséges vízerőművet a Csíki Sör tulajdonosától az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. romániai leányvállalata. Mint írták, a felvásárolt társaság utolsó nyilvános mérlege 2017-es, eszerint 295 ezer euró üzleti forgalommal rendelkezett, az évet 300 ezer eurós mínuszban zárta és 1,9 millió euró adóssága volt. 

Akkor Bencsik János jobbikos képviselő kérdéssel fordult a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez, Bártfai-Mager Andreához, hogy miért kellett megvenni a veszteséges, és megépítése során környezeti károkat is okozó vízerőművet. 

Most érkezett meg a válasz Fónagy János államtitkártól, és mint írta, „a vételárszámítás alapját képező vállalatértékelés az MVM tulajdonát, egyúttal üzleti titok tárgyát képező dokumentum, így nyilvánosságra hozatalára nincsen mód.”  Az sem derült ki, hogy az MVM mennyit fizetett az erőműért. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.