Üzleti titok, hogy miért és mennyiért vett az MVM egy veszteséges vízerőművet Erdélyben

politika
2019 szeptember 19., 14:12
comments 116

A Magyar Hang ír arról, hogy Fónagy János államtitkár írásbeli kérdésre adott válaszában árulta el, nem tartozik a nyilvánosságra, miért és mennyiért vásárolt veszteséges vízerőművet Erdélyben az állami tulajdonú MVM romániai leányvállalata.

A lap augusztus véégn írt arról, magyar közpénzből vett veszteséges vízerőművet a Csíki Sör tulajdonosától az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. romániai leányvállalata. Mint írták, a felvásárolt társaság utolsó nyilvános mérlege 2017-es, eszerint 295 ezer euró üzleti forgalommal rendelkezett, az évet 300 ezer eurós mínuszban zárta és 1,9 millió euró adóssága volt.

Akkor Bencsik János jobbikos képviselő kérdéssel fordult a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez, Bártfai-Mager Andreához, hogy miért kellett megvenni a veszteséges, és megépítése során környezeti károkat is okozó vízerőművet.

Most érkezett meg a válasz Fónagy János államtitkártól, és mint írta, „a vételárszámítás alapját képező vállalatértékelés az MVM tulajdonát, egyúttal üzleti titok tárgyát képező dokumentum, így nyilvánosságra hozatalára nincsen mód.” Az sem derült ki, hogy az MVM mennyit fizetett az erőműért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.