Áder: Magyarország felelőssége kisebb a bolygóért

"Mindig azt mondom, hogy nézzük meg, hogy mi a mi felelősségünk! A mértékét, történetiségét és az arányait nézzük meg: Magyarország a világ kibocsátásának 0,137 részét teszi ki!," jelentette ki a köztársasági elnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában. A szeptember 23-i ENSZ-klímacsúcsra készülő Áder János hozzátette:

"az Európai Uniónak is csak az egy százalékát. (..) Tehát mikor arról beszélünk, hogy Magyarországon különböző intézkedéseket kell tenni a klímavédelem érdekében, akkor helyesen tesszük, hogy erről beszélünk, de jó, hogy ha látjuk (...), hogy a mi felelősségünk sokkal kisebb a bolygóért."

A köztársasági elnök szerint ezért sem indokolt az LMP klímavészhelyzetről szóló javaslata. Miután különböző országok kibocsátását hasonlította Magyarországéhoz, Áder megismételte:

"mikor a fenyegető klímakatasztrófáról és a megteendő intézkedésekről beszélünk, (..) ne tévesszünk mértéket."

A beszélgetést Nagy Katalin riporterrel azzal a tűpontos kérdéssel zárta, hogy

"mi a véleménye arról, eredményes lehet-e az a hisztéria, amit nagyon sokan keltenek a világban és Nyugat-Európában is azt mondva, hogy most már úgyis vége a világnak, nem érdemes élni, nem érdemes tanulni, nem érdemes gyereket szülni? És nem arról beszélgetnek, hogy milyen megoldás létezik?"

"Nem nagyon értek ezzel együtt. És azzal végképp nem, hogy keressünk egy másik bolygót, mert ilyen ötletek is felmerültek, hogy költözzünk el egy másik bolygóra. Szerintem ez a bolygó tökéletes. Ez éppen jó nekünk. A Jóisten ezt jól megteremtette. (..)  Inkább őrizzük meg ezt olyannak, amilyennek megismertük,"

válaszolta Áder. Szerinte minden adott, hogy itt "mi emberek és a többi élőlény is jól érezze magát,

nem kéne a következő néhány tíz évben ezt tönkretenni."

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.