Élve ásott el három kismacskát, egy év felfüggesztettet kapott

ÁLLAT
2019 szeptember 20., 13:01
comments 206

Állatkínzás bűntettének kísérlete miatt 1 év, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a budapesti asszonyt, aki három kismacskát ásott el élve az udvarán. 

A vád szerint a gyanúsított 2019. szeptember elején társasházuk közös udvarának elhanyagolt, bokros részén – szomszédja figyelmeztetését követően – három kismacskát talált. Egy ásót magához véve a földön fekvő jószágok mellett egy ásónyomnyi gödröt ásott, amibe egyenként belerakta a megközelítőleg háromhetes állatokat, majd a gödröt a kiásott földdel betemette és a gödör helyét letapogatta. 

A társasház egyik lakója, miután értesült annak gyanújáról, hogy a terhelt élve eltemette a kismacskákat, rendőrségi bejelentést tett. 

A helyszínre érkezett járőrök és a helyi állatmentő szolgálat vezetőjének szakszerű beavatkozása mentette meg a kismacskákat. 

Feltalálásukat követően azonnali, szakszerű ellátásban részesültek, a földet és homokot eltávolították a szájukból, szemükből és fülükből, valamint gondoskodtak a folyadékpótlásukról is, így életben maradtak. 

Az ügyészség szerint a gyanúsított szándéka a kismacskák elásásával azok elpusztítása volt. Azzal, hogy az állatokat élve ásta el, különös szenvedést okozott számukra. Az egyik macska – a gyanúsított szándéka ellenére – saját erejéből kiásta magát a gödörből, míg a másik kettő legalább 12 órát töltött a földben elásva, külső segítség nélkül a pusztulásuk bizonyossággal bekövetkezett volna - írja közleményében a Fővárosi Törvényszék.

A bíróság a gyanúsítottat bűnösnek találta állatkínzás bűntettének kísérletében, ezért 1 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Határozott továbbá a bűnügyi költségek viseléséről is. 

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a terhelt 65 éves életkorát, büntetlen előéletét, beismerését, őszinte megbánását, egészségi állapotát, valamint azt, hogy a cselekménye kísérleti szakaszban maradt. 

Súlyosító körülményként a hasonló bűncselekmények elszaporodottságát vette figyelembe, valamint azt, hogy a gyanúsított különös szenvedést okozott az állatoknak. 

A bíróság szerint a kiszabott büntetés megfelelő visszatartó erővel bír mind a terhelt, mind a társadalom többi tagja számára a hasonló bűncselekmények elkövetésétől. Mivel a bíróság úgy ítélte meg, hogy jelen esetben az enyhítő körülmények vannak túlsúlyban, és a terhelt tanul a bíróság határozatából, a büntetés végrehajtásának felfüggesztése mellett döntött. 

A végzést az ügyészség, a gyanúsított és a védelem is tudomásul vette, így az jogerős.

(A címlapi kép illusztráció.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.